2024. március 28., csütörtök

Örökzöld slágerek a reményért

Dr. Nógrádi Gergely főkántor lépett fel a Szabadkai Zsinagógában

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál részeként, a Szabadkai Zsinagógában szerda este, dr. Nógrádi Gergely főkántor adott koncertet. Ahogyan azt a műsor kezdetén hallhattuk, a Szabadkai Zsidó Hitközség 2015 óta szervezi meg a fesztivált ebben a formában és teszi ezt azzal a szándékkal, hogy az érdeklődőkkel megismertesse a zsidó kulturális örökséget, valamint a kortárs zsidó művészetet. A kántorkoncertre a felújítása óta a Zsinagógában kerül sor, ezzel is felidézve azokat az időket, amikor az istentiszteletek is szinte kis koncertek voltak, a kántorok, az énekkar és az orgona hangja pedig betöltötte a teret. A közönséget dr. Nógrádi Gergely köszöntötte, majd pedig kifejezte annak reményét, hogy a következő koncerten már nem lesz szükség az óvintézkedésekre, mert túl leszünk a koronavírus veszélyén.

Dr. Nógrádi Gergely a Szabadkai Zsinagógában (Fotó: Lukács Melinda)

Dr. Nógrádi Gergely a Szabadkai Zsinagógában (Fotó: Lukács Melinda)

Az elmúlt évek során a kántorkoncert a fesztivál fénypontjává és Szabadka egyik legközkedveltebb kulturális műsorává vált. Az idei hangverseny A remény hangjai címet kapta. Dr. Nógrádi Gergely mellett eredetileg Klein Judit énekes és Neumark Zoltán zongoraművész is fellépett volna, de ők sajnos nem bírtak eljönni.

Dr. Nógrádi Gergely még ilyen megváltozott körülmények közt is fergeteges koncertet adott. A repertoáron zsidó szerzők dalai szerepeltek. Hallhattunk szomorú, érzelmes és vidám dalokat is, egyebek közt Harold Arlen és Yip Harburg Over The Rainbow szerzeményét, Charles Aznavour és Herbert Kretzmer She című örökzöldjét, Seress Rezső Szomorú vasárnapját, amelyet a huszadik század tíz legjobb dala közé sorolnak, Leonard Cohen Halleluyah című dalát, valamint Elvis Presley Love Me Tender című slágerét is, hiszen mint azt megtudhattuk, kevésbé ismeretes, de a rock királya anyai ágról zsidó származású. 

Az otthon levők a koncertet internetes élő adásban tekinthették meg. A kántorkoncert támogatója ezúttal is Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa volt. A hangverseny létrejöttében Csallóközi Eszter főkonzul nyújtott segítséget.