2024. március 28., csütörtök

Ivica Dačić a házelnök, Kovács Elvira az egyik alelnök

Ma folytatta a köztársasági képviselőház az augusztus 3-án megkezdett alakuló ülését. Két hónappal ezelőtt ugyan hitelesítették a parlament új összetételében részt vevő képviselők mandátumát, a ház elnökét és alelnökeit nem választották meg, valamint a parlamenti bizottságok tagjait sem nevezték ki. Erre a mai ülésen került sor.

A parlament új elnöke Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP) első embere lesz. Ennek a pártnak a soraiból kerül ki a parlament főtitkára is, mégpedig Veljko Odalović személyében, aki eddig a külügyminisztériumban államtitkárként működött, illetve 2008 és 2012 között főtitkárként tevékenykedett.

Az ülés későbbi szakaszában a küldöttek a hat alelnök személyéről is döntöttek. A várakozások szerint Kovács Elvirát, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökét, parlamenti képviselőjét is megválasztották a képviselőház alelnökének. Ugyanezt a tisztséget fogja még ellátni Vladimir Orlić, Stefan Krkobabić, Marija Jevđić, Radovan Tvrdišić és Muamer Zukorlić.

Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági frakcióvezetője felszólalásában mindenkit emlékeztetett arra, hogy a parlamentnek 1991 óta csak három kisebbségi alelnöke volt, ez a kinevezés pedig azt mutatja, hogy ezúttal a nemzeti kisebbségek is komolyabb szerephez jutnak a törvényhozásban.

A parlament vezetőségének megválasztásával lezárult a megalakulás folyamata, ezzel pedig minden feltétel teljesült az új kormány megalakulásához. Az új kormányban a Szerb Haladó Párt mellett helyet kap még a Szerbiai Szocialista Párt, az Aleksandar Šapić vezette Szerb Patrióta Szövetség, valamint a kisebbségi pártok, köztük a VMSZ is.

A köztársasági képviselőház alakuló üléséről készült galériánkat ITT tekinthetik meg.