2024. április 20., szombat

Házelnököt választ a köztársasági képviselőház

A kormány és a parlament csupán 18 hónapot kapott, hogy bizonyítson

Ma folytatja a köztársasági képviselőház az augusztus 3-án megkezdett alakuló ülését. Két hónappal ezelőtt ugyan hitelesítették a parlament új összetételében részt vevő képviselők mandátumát, a ház elnökét és alelnökeit nem választották meg, valamint a parlamenti bizottságok tagjait sem nevezték ki. Erre ma kerül sor, mégpedig a parlament új elnöke Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP) első embere lesz. Ennek a pártnak a soraiból kerül ki a parlament főtitkára is, mégpedig várhatóan Veljko Odalović személyében, aki eddig a külügyminisztériumban államtitkárként működött, illetve  2008 és 2012 között főtitkárként tevékenykedett.

Nem tölti le teljes mandátumát a képviselőház összetétele, mert legkésőbb 2022. április 3-án az elnökválasztással egyidőben előrehozott parlamenti választásokat írnak ki (Fotó: Ótos András)

Nem tölti le teljes mandátumát a képviselőház összetétele, mert legkésőbb 2022. április 3-án az elnökválasztással egyidőben előrehozott parlamenti választásokat írnak ki (Fotó: Ótos András)

Habár mindenki arra számított, hogy a Szerb Haladó Párt (SZHP) elnökségi ülése után Aleksandar Vučić államfő, aki egyben az SZHP elnöke is, a kormány összetételét jelenti be, ő bejelentette, hogy egységkormány alakul, vagyis a kormányban helyet kap az SZSZP és a Szerb Patrióta Szövetség (SPAS) is, a parlamentbe bejutott kisebbségi pártok pedig államtitkári pozícióban segítik majd a végrehajtó hatalom munkáját. Hat alapcélt fogalmazott meg a párt elnöksége, amellyel ennek az egységkormánynak meg kell küzdenie, viszonylag rövid idő, alig másfél év alatt, hiszen legkésőbb 2022. április 3-án az elnökválasztással egyidejűleg előrehozott parlamenti választásokat írnak ki. A kormány összetételét csak vasárnap szeretnék közölni, hiszen még folynak a pártok közötti egyeztetések, ám már most tudni, hogy Siniša Mali marad a pénzügyi tárca élén. Mint tegnap a Prva televízió reggeli műsorában kiemelte, olyan ajánlatot kapott a kormányfőtől, amit nem lehet visszautasítani, vagyis marad a pénzügyminisztérium élén, s ezt nagy megtiszteltetésnek és felelősségnek is tart.

Aleksandar Šapić, a SPAS elnöke ugyanebben a műsorban kiemelte, ő nem lesz miniszter, az újbelgrádi képviselő-testület élén marad, ám pártja egy tárca élére delegál majd tagot.

Vučić nem erősítette meg, hogy a Belügyminisztérium élén marad-e Nebojša Stefanović, csak annyit árult el, hogy ezentúl is fontos munkát végez az állambiztonság terén. Majd hozzátette, a kormány kapcsán még 4-5 tisztázatlan kérdés van, amit vasárnapig sikerül lezárni.

MEG KELL KÜZDENI A JÁRVÁNNYAL ÉS A VÁLSÁGGAL

Aleksandar Vučić hétfő esti felszólalásában elmondta, nehéz időszak vár az új kormányra, hiszen a koronavírus számos kihívás elé állít. Szavai szerint Szerbia könnyebben viseli a járvány okozta nehézségeket, mint Európa más országai, és ő ezt a korábbi évek megszorításaival magyarázta. Kiemelte ugyanakkor, hogy nehéz gazdasági helyzettel kell megbirkózni a következő időszakban is, mert magas célokat tűztek ki a kormány számára. Amellett, hogy harcba száll a lakosság egészségéért, vagyis új kórházak épülnek, a meglévőket újítják fel, illetve bővítik a kapacitásaikat, megerősítik az egészségügyet, küzdeni fognak a Koszovó területén élő szerb lakosság jogaiért, ezenkívül az ország gazdaságának megerősítése is nagyon fontos lesz. Rámutatott, arra törekednek majd, hogy az évet nulla százalékos gazdasági emelkedéssel zárják a visszaesés helyett, de jövőre 6 százalékos gazdasági emelkedést tűztek ki célul. Vučić elmondta, mindenképpen folytatni kívánják az euróintegrációs tárgyalásokat és a reformtörekvéseket, mindenekelőtt a joguralom terén, ugyanakkor továbbra is fontosnak tartják az ország katonai és nemzeti függetlenségének megőrzését, ám az új kormány egyik legfontosabb küldetésének a bűnszervezetekkel való leszámolást nevezte meg.

A BÍRÓI HATALOM FÜGGETLEN

Ana Brnabić kormányfő tegnapi televíziós szereplése során kiemelte, nem felelhet mindenért a kormány, hiszen a bűnszervezetekkel való leszámolásban nagyon fontos szerepet játszik a törvényhozó és a bírói hatalom is. A Happy televízió műsorában elmondta, Szerbia bírói hatalma független, ezt bizonyítja az is, hogy SZHP-tagok, akik ellen bírósági eljárás indult, büntetést is kaptak. Sőt a kormányközeli médiumokat is, ha szükség mutatkozott rá, pénzbírsággal sújtották. Szavai szerint a kormány nem befolyásolhatja a bíróságok hatékonyságát, és hangsúlyozta, hogy a maffiaszervezetek felszámolásában erős, független igazságszolgáltatásra van szükség, ami nem függ sem az államfőtől, sem pedig a kormánytól, csakis a bíróságtól.

Elmondta, az állami költségvetésből minden évben 10–13 millió eurót különítenek el az észszerűtlenül elhúzódó bírósági ügyek miatt. Kiemelte, ha ő befolyásolni tudná ezeket a folyamatokat, ezt az összeget más, fontosabb dolgokra is fordíthatnák.

A kormányfő részlehajlónak nevezte az Európai Bizottság jelentését, amelyben arra mutat rá, hogy Szerbiában a politika nagy nyomást gyakorol a bíróságokra, illetve a sajtószabadságra, holott Brnabić szerint konkrét példákkal nem támasztotta alá a megállapítását. Kiemelte, a sajtóban bárki véleményt formálhat, illetve az állam mindent megtesz, hogy az újságírókat fenyegető személyek büntetést kapjanak. A Szerbiai Rádió és Televízió esti műsorában pedig kiemelte, a kormány első 100 napjának céljai között szerepel az akcióterv elfogadása, és ennek értelmében a médiastratégia alkalmazása is.

Az alakuló kormány kapcsán csak annyit mondott el, hogy a kormány összetételénél nem az az elsődleges, hogy minél több minisztérium élére az SZHP soraiból delegáljanak valakit, inkább az vezérli őket, hogy a polgárok érdekeit szolgálják.

MEGLEPETÉS! VAGY MÉGSEM?!

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, aki egyben az SZHP alelnöke is, tegnap az RTS műsorában elmondta, nagy feladat vár az új kormányra, hiszen 18 hónap alatt kell bizonyítania, miközben meg kell küzdeni a koronavírus-járvánnyal, annak következményeivel, vagyis a gazdasági nehézségekkel, és meg kell őrizni a nemzeti érdekeket is. Elmondta, Szerbiának versenyképesnek kell maradni a piacon, az új kártyaleosztásnál meg kell őriznie a szuverenitását, és az európai úton kell menetelnie tovább. Várhatóan a következő időszakban Koszovó kapcsán nagy nyomás éri az állam vezetőségét.

Elemezve a párt elnökségének hétfői ülését elmondta, Ivica Dačićnak a parlament élére való kinevezése nem a számok és a betűk játéka, a kormány megalakítása nagyon felelősségteljes feladat. Habár valakiket ez a döntés meglepett, mégis mellette adták le a szavazatukat, még akkor is, ha előtte magukat látták ezen a tisztségen.

Vučević elmondta, a hétvégi pártelnökségi ülés után már a jövő hét elején összeül a tartományi parlament, és megválasztják a tartományi kormányt is.

Bojan Klačar, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) igazgatója, elemezve az államfő bejelentéseit, a Tanjug hírügynökségnek adott interjújában kiemelte, nem okozott meglepetést az, hogy meghatározott időre alakul meg a kormány. Šapić jelenléte a kormányban pedig részben várható volt, de senki nem számított arra, hogy Ivica Dačić kerül a parlament élére. Ez politikai visszalépést jelent az SZSZP vezetőjének, hiszen bár a törvényhozó szerv az egyik legfontosabb a hierarchiában, még sincs akkora ereje, mint a végrehajtó hatalomnak.

Šapić kapcsán pedig rámutatott, a haladók a közelgő belgrádi helyhatósági választásokban való támogatásra számítanak, hiszen fontos választások azok, és jelen esetben az SZHP számára kiszámíthatatlanul alakulhatnak.