2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Újabb korlátozások nélkül

Vajdaságban jelenleg 265 aktív fertőzöttet tartanak nyilván

Az aktuális járványügyi jelentés értelmében a szerda és csütörtök között eltelt 24 órában valamelyest csökkent az újonnan azonosított fertőzöttek száma és a pozitivitás aránya. Egy nap alatt 6715 koronavírustesztet végeztek el, ebből 416 volt pozitív (szerdán 512). A pozitivitás aránya 6,19 százalék (egy nappal korábban 6,89 százalék volt). Lélegeztetőberendezés segítségére 24 páciensnek van szüksége. A hivatalos jelentés értelmében az említett 24 óra alatt 2 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel az elhunytak száma 783-ra növekedett, a halálozási arány 2,09 százalék. Jelenleg 515 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 263 246 koronavírustesztet végeztek el az országban és 37 536 személynek a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét.

A Blic napilap értesülései szerint a 416 fertőzött közül 218-an belgrádi illetékességűek, 20-an valjevói lakosok, 16-an kragujeváci illetékességűek, 11-en újvidékiek, 6-an pedig nagybecskereki lakosok.

BIZONYTALAN VAJDASÁGI HELYZET

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet ismét bizonytalannak minősítette a vajdasági járványhelyzetet. Az elmúlt napokban növekedett a COVID–19-megbetegedettek száma, emelik ki az intézet közleményében. Mint azt hozzáteszik, a múlt héten naponta átlagban 13–22 új fertőzöttet jegyeztek a tartományban, az elmúlt nap folyamán pedig 41 új fertőzést jegyeztek, ebből 20-at Újvidéken. A tájékoztató szerint a fertőzöttek többségének enyhe a klinikai kórképe. Jelenleg 265 aktív megbetegedést, azaz fertőzöttet tartanak nyilván a tartományban, ebből 114-et Újvidéken. A 45 vajdasági helyi önkormányzat közül 32-nek a területén tartanak nyilván aktív esetet, azzal, hogy 23-ban 5-nél kevesebb a fertőzöttek száma. A közlemény szerint helyenként iskoláskorú gyermekek szervezetéből is kimutatják a vírust, ám ezek az esetek mind külföldi utazásra, vagy a szülő korábbi fertőzöttségére vezethetők vissza, a vírus az iskolán belüli terjedésére egyelőre nem volt példa Vajdaságban.

ELLENŐRZÉS IGEN, ÚJ SZABÁLY NEM

Miután szerdán megdőlt az egy nap alatt azonosított fertőzöttek számának a rekordja, mára összehívták a köztársasági egészségügyi válságstáb rendkívüli ülését. Az előzetes bejelentések alapján mindenki arra számított, hogy a testület az eddigiekhez képest szigorúbb járványügyi intézkedések, illetve korlátozások foganatosítását javasolja – a szakértők legtöbbje a külföldről való beutazás korlátozását tartja a legégetőbb intézkedésnek –, ez mégsem így történt, a válságstáb nem javasolt újabb intézkedéseket.

A köztársasági kormány honlapján közzétett közlemény értelmében Srđa Janković immunológus, a válságstáb tagja kifejtette: a válságstáb arra az álláspontra helyezkedett, hogy a már elrendelt szabályok és korlátozások betartásának még szigorúbb ellenőrzését javasolja. Azon lesz a hangsúly, hogy a jövőben senki és sehol ne tolerálja a korlátozások és az intézkedések megszegését – nyomatékosította Srđa Janković. Az egészségügy szakértő a folytatásban arról is beszámolt, hogy megkezdődött annak a jogi keretnek a kidolgozása, amelyik lehetővé tenné a járványügyi intézkedések megszegésének a büntetését. A válságstáb aggódik a járványhelyzet okán, ám hiszi, hogy továbbra is sok minden a polgárok magatartásától függ, tette hozzá Srđa Janković, majd megerősítette, hogy a válságstáb javaslatának értelmében bizonyos helyzetekben mostantól a szerológiai gyorsteszteket alkalmazzák, de azt is aláhúzta, hogy egyelőre nem indokolt a tantermi oktatásról áttérni az e-oktatásra.

Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja szerint a gyülekezési szabadság korlátozásának, továbbá a maszkviselés kötelezettségének és a vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartásának az ellenőrzése jelenleg a legfontosabb feladat az arra felhatalmazottak számára. A társadalom egy része elkezdett lazábban hozzáállni a korlátozásokhoz, míg az egészségügyben dolgozók, akik hónapok óta küzdenek a járvánnyal, egyre frusztráltabbak ezért – emelte ki Predrag Kon.

A szociális ellátórendszer bennlakásos intézményeinek lakóit nem látogathatják azok, akik nem lakói ezeknek a létesítményeknek, derül ki a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium közleményéből. Ebben közlik, hogy a lakók telefonon, vagy egyéb telekommunikációs eszközök segítségével tarthatják a kapcsolatot szeretteikkel. A szociális ellátórendszer bennlakásos intézményeiben csütörtökön 10 fertőzött lakót és15 fertőzött alkalmazottat tartottak nyilván. A minisztérium honlapján található jelentés értelmében a fertőzéssel összefüggésbe hozott 14 intézmény közül kettő Vajdaság területén működik, Nagybecskereken és Fehértemplomban.