2024. április 25., csütörtök

Van 15 millió eurója az államnak?

Ennyire lenne szükség első lépésben az utazási irodák megmentéséhez

Szociális jellegűnek nevezett tiltakozást tartottak csütörtökön Belgrádban a kormány épülete előtt az utazási irodák dolgozói, hogy támogatásukról biztosítsák kollégáikat, akik követeléseket nyújtottak be a kormányhoz, ezekben pedig egyszeri pénztámogatás kifizetését, hitelek és adók fizetésének elhalasztását is kérték az államvezetőségtől. Az utazási iroda nagyságától függően egymillió és ötmillió dinár közötti segély megadását szorgalmazzák.

Arra is kitérnek, hogy a Fejlesztési Alaphoz benyújtott hitelkérelmeiket harminc napon belül hagyják jóvá, mert vannak olyan irodák, amelyek hónapokkal ezelőtt pályáztak, s mind a mai napig nem részesültek semmilyen kifizetésben. A követelések között szerepel az is, hogy nyolc hónapra függesszék fel az utazási irodák számára az adók és munkaügyi illetékek fizetését, továbbá hagyjon az állam jóvá moratóriumot kilenc hónapra a meglévő kölcsönök esetében. A nyereségi adónak, vagyonadónak a halasztott fizetési lehetőségéért is síkra szálltak, ez arra az időszakra vonatkozna, amíg rendkívüli körülmények vannak érvényben. Az utazások biztosításával kapcsolatban felmerült problémák rendezését is elvárják a kormánytól, s támogatást kérnek az idegenvezetők számára, akiknek már hónapok óta semmilyen bevételük sincs a koronavírus okozta helyzet következtében.

A több mint száz tiltakozó közül sokan rámutattak arra, hogy az átadott követelések teljesítésére az államnak mindössze 15 millió eurót kellene fordítania, miközben az üdülési utalványok kiosztását követően meg nem valósult utazások értéke 85 millió eurót jelent. Hangsúlyozták, hogy ha csődbe mennek az irodák, akkor a befizetett utazások sem valósulnak meg soha, s nem lesz, aki megtéríti az utasok kárát.

A tiltakozók két alkalommal ellehetetlenítették a forgalmat a képviselőház és a kormány épülete között. Rövid ideig tartott ez a blokád, azt mondták, nem céljuk a polgárok akadályozása és feldühítése, csupán az állam figyelmét akarják felhívni a megoldatlan gondokra.