2024. április 20., szombat

Vasárnaptól téli időszámítás

Október 25-én, vasárnap hajnalban térünk a téli időszámításra, a téli időszámítás hajnali 2 órakor kezdődik. Az órát 3 órakor 2-re kell visszaállítani, ezzel gyakorlatilag a vasárnap 25 órás lesz, tehát „egy órával többet alhatunk”. A téli időszámítás március utolsó hétvégéjéig tart, amikor a nyári időszámításra térünk át.

Nincs kizárva, hogy a mostani lesz az utolsó óraátállítások egyike, mert az Európai Parlament 2021-ben dönti el, hogy eltörlik-e a téli és nyári időszámítást. Várhatólag azok a tagállamok, amelyek a nyári időszámítást választják, utoljára 2021 márciusában állítják át az órákat. Azokban az országokban, amelyek téli időszámítás szerint mérik majd az időt, 2021 októberének utolsó vasárnapján történhet meg az utolsó váltás, de végső határozat még nem született.

Európán kívül Észak- és Közép-Amerika államainak többségében, és még néhány államban váltanak időszámítást, Izland, Oroszország, Fehéroroszország pedig idén, azaz az előttünk álló hétvégén nem állnak át a téli időszámításra.
Szerbia még nem határozott ebben a kérdésben.