2024. április 24., szerda

Az adóhivatal pontosan tudja, ki dolgozik külföldre

A szerbiai Adóhivatal a Politika napilap érdeklődésére megerősítette, hogy pontosan tudják, kinek érkezik havonta befizetés külföldről, és ez alapján nem nehéz megállapítani, hogy a szabadúszók/freelance-erek túlnyomó többsége nem fizet adót és járulékokat. Beazonosították azokat a polgárokat, akiknek külföldről érkezik a jövedelme, de nem számszerűsítették az adatokat. Mint mondták, folyamatosan ellenőrizni fogják ezeket a polgárokat, és minden törvényes eljárást igénybe vesznek ahhoz, hogy rávegyék őket az adófizetésre.

Mivel az érintett szabadúszók körében nagy a talány, mennyit kell fizetniük, az adóhivatal szerint először is adóbevallást kell tenniük minden befizetés után legkésőbb 30 napig. Az adó elszámolásakor a jövedelemből levonják a szabványkiadásokat, az adókulcs pedig 20 százalék.

A járulékok közül a nyugdíjalap 25,5 százalékos, az egészségügyi pedig 10,3 százalékos, amennyiben az érintett adókötelesnek nincs máshol biztosítása.

Amennyiben a külföldről érkező befizetés jövedelem kategóriába sorolható, jövedelmi adót is el kell számolni, ami további 10 százalékot jelenthet.

Az adóhivatal felszólította az érintetteket, hogy tegyenek adóbevallást. Ha ezt nem teszik meg, és nem fizetnek adót, járulékokat, akkor szabálysértési feljelentést tesznek ellenük, és adóeltitkolással vádolják meg őket. Aki elmulaszt adóbevallást tenni 5000–150.000 dináros büntetésre is számíthat. Amennyiben viszont valaki nem fizeti ki az adóját, büntetésként megfizettetik vele a megállapított adóösszeg 50 százalékát.