2024. április 19., péntek

A NOMUS hű marad missziójához

Tíz koncert három színhelyen

Ludwig van Beethoven minden idők legnagyobb zeneszerzője születésének 250 évfordulójának jegyében zajlik a jubiláris 40. NOMUS/z Újvidéki Zenei Napok fesztivál. Október 28-áig az ország legtekintélyesebb és legjelentősebb nemzetközi művészeti zenefesztiváljára a szervezők mintegy négyszáz zeneművészt várnak.

Dalibor Rožić, a Városi Művelődési Tanács tagja a rangos rendezvénnyel kapcsolatban kiemelte, hogy az önkormányzat partnerként támogatja a szervező Zenekedvelő Ifjúság jó ötleteit. Milan Radulović, a fesztivál fő- és felelős szerkesztője a közönséggel való kapcsolattartás fontosságáról szólt.

– A jubiláris zenei fesztiválunk hű marad missziójához, mind az új, izgalmas előadók és az új szerzemények, mind a régi századok alkotásainak a felfedezéséhez. Ily módon tiszteletben tartva az egyensúlyt a hagyomány és az új, az avantgárd iránti szükséglet között, a műsorban a hangsúlyt Beethoven opuszára fektettük – magyarázta Marija Adamov, a fesztivál művészeti vezetője. – Ritkaságnak számít, hogy egyes alkotásait az eredetitől eltérő hangszeren játsszák majd a zenészek, de az is új, hogy az előadók többsége a női nem képviselői közül kerül ki, és többségük először lép az újvidéki közönség elé. Törekedtünk, hogy programválogatásunk sokszínű és érdekes mozaik legyen. Megnehezített egészségügyi feltételek között törekszünk megosztani a zeneszámok szépségét a körülményekhez mérten minél több látogatóval, továbbra is tiszteletbe tartva az új, különösen a fiatalabb, egyes szempontból igényesebb közönséget és a zenészeket – magyarázta.

Ma este 8 órakor a Zsinagógában lesz a fesztiválmegnyitó, az Újvidéki Művészeti Akadémia Szimfonikus Zenekarát Andrej Bursać karmester vezényli. Diana Adamjan örmény fiatal szólóhegedűs lép fel Beethoven hegedűre és zenekarra írt D-dúr hangversenyével.

A nemzetközi zenei fesztivál a Szerb Köztársaság Művelődési Minisztériuma, továbbá a tartományi művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való kapcsolattartásért felelős titkárság, valamint az Osztrák Művelődési Fórum támogatásával valósul meg. – Maga Beethoven is hitt a közös munka sikerében – adott hangot véleményének Mia Doroški Antonić, a NOMUS programfelelőse.

A hangversenyekre belépőjegyet foglalni és vásárolni online is lehet a következő linkeken: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login (a Zsinagógában és a Matica srpska Galériában tartandó hangversenyekre) és a https://prodaja.snp.org.rs/sr/site/index (a koncertekre, amelyeknek színhelye a Szerb Nemzeti Színház lesz), illetve a belépők személyesen is megvásárolhatók Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága irodájában (Katolikus porta/Templomudvar 2.) munkanapokon 8 és 14 óra között, valamint a Szerb Nemzeti Színház (Színháztér 1.) pénztáránál 10-től 19.30-ig.