2024. április 23., kedd

Támogatás fiatal mezőgazdászoknak

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Milorad Radojević, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja meglátogatta Kiszácson Maja Đurovkát, aki az önkormányzat idei mezőgazdasági és vidéki fejlődést elősegítő programjának keretében jutott támogatáshoz.

Az idén 25 fiatal mezőgazdász pályázott sikeresen az újvidéki önkormányzat mezőgazdasági és vidéki fejlődést elősegítő programjának keretében kiírt pályázatra. A kiszácsi Maja Đurovka több mint 1 millió dinárnyi támogatást kapott az önkormányzattól, ebből két utánfutót és egy vízpumpát vásárolt.

– A mezőgazdasági és vidéki fejlődést elősegítő stratégia keretében, amelyet az 2018–2022 időszakra irányoztunk elő, pontosan meghatároztuk a mezőgazdasági fejlesztések irányelveit és időrendjét is. Az idén 23 millió dinárt irányoztunk elő a fiatal mezőgazdászok támogatására, ennek kapcsán látogattunk el Kiszácsra, Maja Đurovka gazdaságába. Đurovka rendkívül sikeres mezőgazdász, ezenkívül sikeres pszichológus is. Bátran belevágott a gyümölcstermesztésbe, családja évtizedek óta sikeresen gazdálkodik, folyamatosan kísérik a munkájukkal kapcsolatos pályázatokat. Miután sikeresen pályázott az önkormányzat tenderén, több mint 1 millió dinár támogatást kapott a várostól. Látogatásunk alkalmával bemutatta, hogy mit vásárolt az elnyert pénzösszegen – az önkormányzati támogatásból vett egy utánfutót, amely 10 tonna alma szállítására alkalmas, valamint még egy utánfutót, amely teherszállításra használható. Ezenkívül egy vízpumpát is beszerzett, amelynek köszönhetően mostantól 4 hektárnyi területet öntözhet. Sok sikert kívánunk a tervei megvalósításához, és szeretnénk, ha a jövőben is jelentkezne az önkormányzat pályázataira – mondta a polgármester, majd hozzátette: a jövő évi városi költségvetés tervezetében szerepel a kiszácsi szennyvízhálózat megépítési projektje is.

Az idei támogatásokra előirányzott összeg tehát 23.000.000 dinár, ebből a beérkezett pályázatok költségeinek 90 százalékát finanszírozta a város. Maja Đurovka megköszönte az önkormányzat támogatását. – Nagyon nagy segítség ez a fiatal mezőgazdászok számára. Az én esetemben az utánfutó megvásárlása nagy mértékben hozzájárult a termelés fellendítéséhez – magyarázta Đurovka.

Radojević emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat mezőgazdasági és vidéki fejlődést elősegítő programjának keretében 2019-ben is 20 fiatal közgazdász jutott támogatáshoz: a tavalyi évben 19 millió dinárnyi keretösszegből osztották szét a támogatást fóliasátrak és öntözőrendszerek beszerzésére.