2024. március 28., csütörtök

Itt a krizantémszezon!

Nyílnak az ünnepre szánt őszi virágok a bácskossuthfalvi Tápaiék kertészetében

A piacokon, az alkalmi elárusítóhelyeken, illetve az udvarokban, a köztereken már itt-ott megjelentek a színesebbnél színesebb cserepes krizantémok.

Tápai Angéla és férje, Mihály is készül az idei krizantémszezonra (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tápai Angéla és férje, Mihály is készül az idei krizantémszezonra (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Még néhány nap és a szálas vágott virágok és a temetőbe szánt csokrok ideje is elérkezik. Erre az időszakra készül megfeszítve hetek óta a bácskossuthfalvi Tápai család, Angéla, és férje, Mihály, illetve az általuk működtetett virágkertészet is. Angéla elárulta, hogy rengeteg energiát kell koncentrálniuk november 1-jéig, és ebben az időszakban szeretettel fogadják a család aprajának és nagyjának is a segítségét.

– Igyekszünk változatos fajtájú és árnyalatú virágokat előkészíteni mindenszentekre és halottak napjára. Vannak korábban virágba boruló krizantémok, és olyanok is, amik később virágoznak. A szezon igazából 24-én kezdődik és 31-éig pont is kerül rá, november 1-jén már gyér az érdeklődés. Virágkertészkedéssel foglalkozni gyönyörű tevékenység, csodálatos látni a sok virágzó növényt. Mi saját magunk neveljük a palánták nagy részét, csupán az új virágok esetében vásárolunk újakat. A dugványozás májusban történik, júliusban palántáljuk szét a növényeket, illetve nyaranta folyton locsolunk, tápozunk. Rengeteget kell dolgozni, hogy néhány hét leforgása alatt csodálatos virágba boruljon a munkánk végeredménye. Ugyanakkor ez az időszak rettenetesen stresszes is, hiszen rövid idő alatt kell egy kemény munkával járó időszak gyümölcsét learatni, a belefektetett erőnket, időnket visszaforgatni, amennyire csak lehet. Amíg az egynyári virágok értékesítésére, beérésére hetek állnak rendelkezésre, az őszi virágszezon csupán néhány napig tart – tudtuk meg Tápai Angélától, aki elárulta azt is, hogy még az árak tekintetében nem stabilizálódott az idei piac, egyelőre csak valószínűsíthető egyik-másik növény, szálas virág értéke.

Változatos fajtájú és színű virágok a fóliasátor alatt mindenszentekre és a halottak napjára időzítve (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Mi ebben a pillanatban úgy gondoljuk, hogy a szálas krizantém ára 70 dinár körül mozog majd háztól árusítva. A cserepes virágokat illetően mérettől, a virágok számától függően 150–250 dinárt remélünk. A héten kezdjük a piacozást a növényekkel, viszont tapasztalatból tudom, hogy az igazi vásárlási lendület még nem kezdődött el, a vevőink igazából még csak nézelődnek, kérdezősködnek, és ezt követően döntik el, hogy hol vásárolnak. Mint ahogy az is ezekben a napokban dől el, hogy érdemes-e ideutazni hozzánk messzebbről is virágot vásárolni. Örömmel tölt el, hogy évről évre találkozunk olyan falubeliekkel, akik először térnek be hozzánk ősszel, hogy virágot vegyenek, és elégedetten távoznak, hiszen a változatos kínálatban mindenki megtalálja a magának tetsző szezonális növényt – tette hozzá Angéla, akitől az iránt érdeklődtünk, hogy van-e divatirányzat a krizantém tekintetében.

– Az utóbbi időben azt tapasztalhattuk, hogy egyre inkább a zöld színű virágok különleges hangulata fogja meg az embereket. Először kicsit ódzkodtunk tőle, de hamar kiderült, hogy a vásárlóinknak tetszik. Azt vettük észre, hogy a vevők azt keresik, ami nincs a kertjükben, amit nem láthatnak minden nap. Még az idősebb korosztály is keresi ezeket a különleges krizantémokat, a bármilyen szín mellett mutatós zöldet, a sárgát, a tűszirmúakat. Nem kifejezetten ragaszkodnak manapság a gömbökhöz, mint régen – hallhattuk, majd az iránt érdeklődtünk, hogy a koronavírus miatti piaci pangás mennyire érintette a virágkertészetek forgalmát.

– Akárhogy is, de beleszólt a vírushelyzet a virágkertészek munkájába is, hiszen ha háztól nem is csökkent az eddigi eladás, de a piacokon, a vásárokon érezhetően kisebb a forgalom, tehát bennünket is megviseltek/megviselnek az elmúlt hónapok. Ugyanakkor az utóbbi hetekben már elkezdődött a mozgolódás, lassan rendezgetik az emberek a kerteket, és halottak napja előtt a temetőben is megkezdődik a sírok rendbetétele. Van, aki személyesen érkezik, akinek lehetősége van, az külföldről is hazatér a családi sírhelyet rendbetenni, megadni a kellő tiszteletet. Emellett az otthonok és az udvarok díszítésére is egyre több figyelem irányul. Szeretik az emberek ősszel is élénk, vidám színekben látni a lakóterüket – mondta végül Tápai Angéla.