2024. március 29., péntek
OLVASNIVALÓ

Októberi filmcsemegék

Októberi filmbemutatók

A népi megfigyelések szerint, ha októberben sok csillaghullást tapasztalunk, akkor egész hónapban jó idő lesz, viszont ha meleg lesz e hónapban, akkor februárban kemény hidegek várhatók, ha pedig már októberben beköszönt a fagy és hideg szél fúj, akkor a következő év januárja enyhe lesz. Ahogyan a szőlészek szemszögéből, így az idén a filmkedvelők szempontjából is a szüret hónapja, mivel (mielőtt előre innánk a medve bőrére) az idén ez tűnik az első olyan hónapnak, amikor a bemutatásra kerülő mozifilmek száma jóval több az internetes tartalomszolgáltatók által bejelentett filmek számától. No, de ez még a járványhelyzet függvényében sajnos megváltozhat.

Az év tizedik hava első nagy dobásának A becsületes tolvaj (Honest Thief) című akciófilm ígérkezik. Mark Williams Emmy-díjas producer (Ozark) második rendezésében Liam Neeson egy bankrablót alakít, aki, miután rálel élete szerelmére (Kate Walsh), eldönti, hogy jó útra tér. Egyedüli gond csupán az, hogy az FBI-ügynököt, akinek fel akarja adni magát, véletlenül sem a becsületes cserkészekről mintázták. Így hamarosan már nemcsak a nevét kell tisztáznia, de a saját és szerelme élete is veszélybe kerül.

A hónap második hétvégéjén érkezik az Apple + streaming szolgáltatóra Sofia Coppola On the Rocks című dramedy-je Bill Murray-jal és Rashida Jonesszal a főszerepben. Bill Murray ezúttal egy idős playboyt alakít, akivel a lánya ismét felveszi a kapcsolatot, hogy együtt éljenek át egy nagy kalandot New York városában.

A Netflix első nagy dobásának A chicagói 7-ek tárgyalása (The Trial of the Chicago 7) című történelmi film ígérkezik Aaron Sorkin rendezésében és Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, Yahya Abdul-Mateen II, Jeremy Strong, Mark Rylance, Joseph Gordon-Levitt, Kelvin Harrison Jr., Frank Langella, William Hurt és Michael Keaton főszereplésével. Az Egy becsületes ügy, Social Network – A közösségi háló, A pénzcsináló, a Steve Jobs című kasszasikerek és Oscar-díjas filmek, Az elnök emberei és Híradósok című sikeres sorozatok forgatókönyvírója ezúttal sem kényeskedik, és annak a bírósági tárgyalásnak a történetét meséli el, amely megrengette a hatvanas évek Amerikájának az alapjait. Konkrétan arról az 1968-as, a Demokrata Párt elnökjelölő kongresszusa alkalmából tartott vietnami háborúellenes tüntetésről szól majd, amely végül erőszakba torkollott; a tiltakozást megszervező „chicagói heteket” – köztük Abbie Hoffmant (Sacha Baron Cohen), Jerry Rubint (Jeremy Strong), Tom Haydent (Eddie Redmayne), Bobby Seale-t (Yahya Abdul-Mateen) – később felbujtással és összeesküvéssel vádolták meg. Sorkin egy friss interjúban úgy nyilatkozott, hogy a film már akkor időszerűnek mutatkozott, amikor még csak dolgoztak rajta, de az aktualitása azóta csak fokozódott.

Úgyszintén komoly társadalmi kérdéseket vet fel a Nincs gonosz (Sheytan vojud nadarad/There Is No Evil) német–iráni–cseh filmdráma, amelyet október 15-én kezdenek el vetíteni Magyarországon is. A négy történetet elénk táró alkotás mind ugyanannak a főtémának a variációja: erkölcsi tartás, az egyén szabadsága. A film az Iránban máig érvényben lévő halálbüntetés kapcsán e négy epizódon keresztül boncolgatja az egyéni felelősség és a döntési folyamatok problémakörét egy zsarnoki rendszerben.

Október 23-án kezdik el vetíteni a krimikirálynő, Agatha Christie nagy sikerű, Halál a Níluson (Death on the Nile) című regényének a filmváltozatát, amelyben Hercule Poirot mesternyomozó (Kenneth Branagh) egyiptomi vakációja alatt is kénytelen dolgozni. Ugyanis miközben a Níluson hajókázik, az utastársai közül megölnek egy fiatal hölgyet.

A Netflix a hónap vége felé rukkol elő a Rebecca – A Manderley-ház asszonya (Rebecca) című film legújabb változatával Lily Jamesszel a címszerepben. Daphne du Maurier 1938-as gótikus horrorba hajló regényét már számtalan alkalommal adaptálták, legyen szó nagy volumenű mozifilmről, színdarabról, tévéfilmről vagy éppen sorozatról. A történetben a vagyonos és özvegy Maxim de Winter szemet vet egy szegény, de gyönyörű fiatal lányra, akinek nevét sosem tudjuk meg. A pár hamar egybekel, majd visszautaznak a férfi hatalmas és káprázatos kastélyába, Manderley-be. A házvezetőnő, Mrs. Danvers azonban nem fogadja jó szívvel az új Mrs. de Wintert, aki a szemében betolakodóként az első feleség, Rebecca helyébe kíván lépni. A bonyodalmak akkor indulnak be igazán, amikor Rebecca balesetének körülményei napvilágot látnak…