2024. április 24., szerda
MAGYARKANIZSA

A szakrális zene műhelye

Csütörtöktől szombatig zenei műhelynek ad otthont a Regionális Kreatív Műhely próbaterme. A műhelymunkát a belgrádi Žorž Grujić vezeti, aki a belgrádi szimfonikusok fagottosaként és a Marsija együttes furulyásaként, dudásaként ismert muzsikus. Nemcsak az általa vezetett Marsija együttessel hallhatta a magyarkanizsai közönség, hanem a néhai Kobzos Kiss Tamással közös, középkori zenét játszó kvartettben is, de tagja volt Nagy József Éden c. előadásában élőben játszó zenekarnak is. A mostani együttes többi tagja aktív résztvevője a Renesansa, Levant, Anonimus, Musica Antiqua Neoplantensis együtteseknek.

A közös zenélés alapja a középkori zeneiség, a korai egyházi zenék széles spektrumának darabjai.

Résztvevők: Dragana Popović – ének, Žorž Grujić – fúvós hangszerek, Meila Tomé-Pichler – fúvós hangszerek, blockflőte… (Brazília), Veljko Nikolić – ütőhangszerek, Darko Karajić – vonós hangszerek, lant…

A műhely végén a közös munkát stúdiófelvétel rögzíti egy jövőbeli CD kiadvány részére.

A műhelymunka szervezője a Regionális Kreatív Műhely, a rendezvény a Szerb Köztársaság kulturális és tájékoztatási minisztériumának, valamint Magyarkanizsa önkormányzatának támogatásával jött létre.