2024. március 29., péntek
SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ

Balettgála hattyútánccal

A belépőt váltó, érdeklődő közönség egyik része pénteken, a másik része pedig kedd este élvezte a táncgálaest gazdag műsorát a székvárosi Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán. A közönség szívből megtapsolta a színház balett-társulatának táncosait, akik nehéz járványügyi körülmények között készültek a gálára. Szívvel-lélekkel táncolták szerepeiket a hangfelvételről sugárzott zeneszámokra, némileg „kárpótolva” a zenekar élő játékának, igazi élményének hiányát.

A Zorba, a görög c. táncjáték egyik jelenete (Fotó: Bozsoki Valéria)

A Zorba, a görög c. táncjáték egyik jelenete (Fotó: Bozsoki Valéria)

Ludwig Minkusi Don Quijote, P. I. Csajkovszkij A hattyúk tava és a Csipkerózsika, Louis Joseph Ferdinand Hérold A rosszul őrzött lány (Vragolanka), Mikisz Teodorakisz Zorba, a görög c. híres táncjáték jeleneteiben Ana Đurić, Andrek Colceriu, David Gruosso, Verica Kozarev Klarić, Toma Križnar, Marko Dubovac, Katarina Kljajić, Ajaka Szaito, Dejana Bajić, Olga Avramović, Bojan Radnov, Milena Krkotić, Lana Stojanović, Aleksandar Bečvardi, Jelena Danguzov, Neojuki Acumi, Ivan Salonski szólisták jeleskedtek a balett-társulat többi fellépő tagjaival. Charles-Camille Saint-Saëns A hattyú c. három és fél perces romantikus szerzeményére Ana Đurić, a társulat prímabalerinája táncolt Aleksandar Kojić karmester zongora- és Szabó Tokodi Krisztina csellókíséretével. Ezt a darabot a Szerb Nemzeti Színházban először Erika Marjaš-Brzić táncolta 1965-ben, majd a színház új épületének színpadán Jelica Prokić 1969-ben, Ana Kusmirova 1991-ben, Olga Akmatova pedig 2001-ben. A szerzemény világpremierje 1905-ben volt a híres Ana Pavlovával, aki a hattyú táncát összesen 4000-szer mutatta be a világ különböző színpadain. Rajta kívül olyan világhírű balerinák táncolták, mint Maja Pliszeckaja, Yvette Chauviré, Aliszija Markova, Galina Uljanova, Szvetlana Zaharova…

A táncgálaműsor előtt és után a közönség a színház belépőjében dr. Milena Leskovac teatrológus és Ivanka Ilić-Kiš mr. szerkesztő fotókiállítását tekintette meg, amely a színház balett-társulatának hetvenedik évfordulójára készült a korábbi híres előadásokból. Az utóbbi 20 évben összesen 44 balettbemutatóra, 6 felújított bemutatóra, egy gálakoncertre és 912 előadásra került sor. Ezeket a rendezvényeket félmillió polgár nézte meg.