2024. március 29., péntek

Véget értek a találgatások

Pásztor István: Jó döntés a leendő választások dátumának közlése – Október 29-éig a vajdasági vezetőségnek is létre kell jönnie

A kormányalakítással, kormánykoalícióval kapcsolatos, tegnap bejelentett döntés egy régóta várt döntésnek számított, visszaigazolása az elvárásoknak és véglegesítése is bizonyos találgatásoknak, ugyanakkor e döntés továbbra is számos kérdést nyitva hagyott – értékelte az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című műsorának vendégeként szerdán Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője.

– Ami a mandátum hosszát illeti, nem egy szokványos helyzetről beszélhetünk. Jó viszont ez a döntés, mert teljesen világos helyzetet teremt. A Szerb Haladó Párt hatalmas támogatást kapott a választásokon. Amit Aleksandar Vučić köztársasági elnök bejelentett, azt elsősorban pártelnöki tisztségéből eredően jelentette be. Megszüntette a következő választásokkal kapcsolatos folyamatos találgatásokat, közölte, milyenek a tervek – értékelte Pásztor annak a döntésnek a kapcsán, hogy a következő kormánynak legfeljebb másfél éves mandátuma lesz, és az elnökválasztással együtt megtartják a rendkívüli parlamenti választásokat is legkésőbb 2022 áprilisában.

A kormány összetételével kapcsolatban elmondta, az SZHP olyan támogatottságot élvez, melynek köszönhetően állami és tartományi szinten egyedül is képes lenne kormányt alakítani, sok helyi önkormányzatban városvezetőséget létrehozni. Szerencsésnek nevezte azt a tényt, hogy nem ilyen pártpolitikai irányvonalat követnek a haladók, hanem továbbra is koalíciós partnerviszonyban gondolkodnak.

– Ami a VMSZ pozícióját illeti, nincs semmi új. Miniszteri tisztséget nem is igényeltünk, felkészültségünkhöz, erőnkhöz, ambíciónkhoz, programcéljainkhoz mérten államtitkári szerepkörben gondolkodunk a végrehajtó hatalomban. A konkrétumokig még nem jutottunk el, ezért ebben a pillanatban azokat nem közölhetem. Arra számítok, hogy még a hét folyamán újabb köre lesz a korábbi beszélgetéseknek.

Pásztor elmondása szerint a pártban abban gondolkodtak, hogy fenntartsák a jelenlegi államtitkári pozíciókat az infrastruktúrafejlesztés, a mezőgazdaság, az egészségügy, az oktatás terén, mert ezeket fontos területeknek gondolják. Ezeken kívül fontolóra vették még a környezetvédelem, az energetika, az igazságügy és a pénzügy területeit. Mérlegelni fogják, mi lesz a legjobb megoldás, továbbá azt is, mi számít a legelfogadhatóbbnak a koalíciós partner számára, így alakul ki a végső kép – értékelte Pásztor.

– Ezek a lehetőségek nem a pozíciók harácsolásának a momentumai. Az érdekeinket figyelembe véve, hosszú távú célokat szem előtt tartva kívánunk továbbra is politizálni – jelentette ki Pásztor.

A politikus szerint dinamikus idők előtt állunk, nemcsak a kormány mandátumának rövidsége miatt, hanem a járványhelyzet, a gazdasági körülmények, a migráció, a közbiztonság és a szociális szempontok miatt is.

Október 29-éig meg kell alakulnia a tartományi kormánynak is, eddig a dátumig két parlamenti ülést is megtartanak, az elsőn a tartományi kormány összetételéről szóló képviselőházi döntést fogadják el, s valószínűleg még ugyanazon a napon, egy másik ülésen, melyen a kormány programját ismerteti majd a kormányalakító, és megválasztják az új kabinetet is.