2024. április 18., csütörtök

Csütörtökön összeül a köztársasági parlament

Csütörtökön 10 órára hívták össze a köztársasági parlament képviselőit, ezen az ülésen kell megválasztani a ház új elnökét, amely poszt a bejelentések szerint Ivica Dačić, eddigi külügyminiszteré lesz, jelenti a Blic napilap. Ezzel megkezdődik a parlament és testületeinek, valamint a szerb kormány megalakításának hivatalos folyamata.

Aleksandar Vučić kedd este úgy nyilatkozott, hogy a parlament elnökének sok dolga lesz, Ivica Dačić pedig később megtiszteltetésnek nevezte a parlament elnöki pozícióját, mondván: minden politikus számára megtiszteltetés a legfontosabb döntéshozói testület élén lenni.

Ma kiszűrődött, hogy Siniša Mali pénzügyminiszter megmarad jelenlegi pozícióján az új kormányban. A Prva Televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy visszautasíthatatlan ajánlatot kapott, maradjon a pénzügyminisztérium élén, ami számára nagy megtiszteltetés és egyben nagy felelősség.

Aleksandar Šapić, a SPAS elnöke viszont úgy nyilatkozott, hogy marad Újbelgrád község élén, és nem lesz miniszter. Viszont pártjának van egy férfijelöltje miniszteri posztra, de nem árulta el kiről van szó és melyik minisztériumról.