2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Megdőlt a rekord

Az újonnan azonosított fertőzöttek száma szerdán meghaladta az 500-at

Ana Brnabić kormányalakító kedd esti bejelentésével összhangban a kedd és szerda között eltelt 24 órában ismét jelentősen több koronavírussal fertőzött személyt jegyeztek, mint az elmúlt napokban. A mai járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 7425 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 512-nek az eredménye volt pozitív, ami azt jelenti, hogy megdőlt a korábbi szerbiai rekord – az eddigi rekordot, 467 fertőzöttet, július 26-án jegyezték. A pozitivitás aránya 6,89 százalék.

Lélegeztetőberendezés segítségére jelenleg 27 páciensnek van szüksége. A hivatalos jelentés értelmében az említett 24 óra alatt egy páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel az elhunytak száma 781-re növekedett, a halálozási arány 2,10 százalék. Jelenleg 490 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 256 531 koronavírustesztet végeztek el az országban és 37 120 személynek a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét.

Ana Brnabić (Fotó: Beta)

Ana Brnabić (Fotó: Beta)

A fertőzöttek száma növekedésének okán holnapra összehívták a köztársasági egészségügyi válságstáb rendkvüli ülését. Ehhez kapcsolódóan Predrag Kon, a válságstáb tagja röviden annyit mondott, hogy a kijárási tilalom elrendelését csak végső esetben javasolják, ám ha a vírus a továbbiakban is az eddigiekhez hasonló ütemben terjed, nem kizárt ennek az intézkedésnek az indítványozása.

A Szerbiai Rádió és Televízió Upitnik című műsorában vendégeskedve kedd este Ana Brnabić aggodalmának adott hangot a járványhelyzet kapcsán. Elmondta, hogy kétóránként érkeznek hozzá az aktuális mutatók.

– Felhívtam az államfőt, hogy megbeszéljük a helyzetet. Felhívtam Goran Stevanovićot, a fertőző klinika igazgatóját is. Azt mondta, hogy egyelőre nincsen „tömeg”, ám többen érkeznek súlyos tünetekkel. Nehéz időszak előtt állunk – fogalmazott Ana Brnabić.

A kormányalakítás részletei ismertetésének céljával megtartott sajtótájékoztatóján, szintén kedd este, Aleksandar Vučić köztársasági elnök hasonló aggódó hangnemben értékelte a járványhelyzetet. Védőoltás nélkül szinte lehetetlen kezelni a helyzetet, ezért a Nyugattal, de Oroszországgal és Kínával is tárgyalásokat folytatnak az oltóanyagról – tette hozzá az államfő.

– A járvány tönkreteszi a gazdaságot. Csak ma 45 újabb kórházi ágyra volt szükség. Ha az egy nap alatt kórházban elhelyezettek száma eléri a százat, a szerbiai kapacitások 20 nap alatt megtelnek. Ha elérjük a horvátországi fertőzöttségi szintet, az szörnyű lesz – fejtette ki Aleksandar Vučić.

Közben a szakértők újfent az óvintézkedések betartására kérték a polgárokat. Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja Facebook-bejegyzésében azt próbálta megmagyarázni a polgároknak, hogy miért módosult a járvány kezdete óta a védőmaszkkal kapcsolatos szakértői álláspont a világon: „Időközben új kutatások eredményei láttak napvilágot. Ezek egyebek mellett azt bizonyították, hogy egyértelmű különbség van a járvány elleni küzdelem sikeressége között azokban az országokban, amelyekben tömegesen alkalmazzák a védőmaszkot és azokban, amelyekben nem. A járvány kezdetén az Egészségügyi Világszervezetnek még az volt az álláspontja, hogy a védőmaszkot elsősorban a fertőzött személynek indokolt viselnie, mára viszont az az álláspont, hogy ha egy közösségben mindenki viseli a védőmaszkot, az a közösség minden tagjának 99 százalékos védettséget nyújt a fertőzéssel szemben. Ezzel ellenben, ha egy közösségben csupán egy személy viseli a védőmaszkot, annak a személynek a védettsége mindössze 30 százalékos.”

A járvány elleni küzdelem sikeressége a védőmaszk tömeges alkalmazásától  függ (Ótos András illusztrációja)

A járvány elleni küzdelem sikeressége a védőmaszk tömeges alkalmazásától függ (Ótos András illusztrációja)

Az elmúlt időszakban elsősorban a fiatalabbak fertőződtek meg, ugyanakkor a fertőzés terjedésének ismét az idősekre nézve lehetnek súlyos következményei – emelte ki a Nova S portálnak nyilatkozva Branislav Tiodorović epidemiológus, aki szerint egyáltalán nem meglepő, hogy jelentősen növekedni kezdett a fertőzöttek száma. A következő időszakban ugyanez a hullámvasút lesz jellemző, néhány napig növekszik a fertőzöttek száma, majd csökken, majd ismét növekedni fog – tette hozzá Branislav Tiodorović, míg később, a montenegrói köztévének azt nyilatkozta, hogy a napokban jegyzett számok semmik azokhoz képest, amik várhatóan novemberben és decemberben lesznek jellemzőek. Európának ebben részében már nyolc hónapja tart a járvány, ez túlságosan hosszú időszak, az egészségügyi rendszer „elfáradt” – emelte ki a folytatásban Branislav Tiodorović. Mint hozzátette, az országok többsége szinte ugyanazokat az intézkedéseket foganatosítja, mind több államban a szabadban is kötelező védőmaszkot viselni. Mindez addig nem változik, amíg nem áll rendelkezésre biztonságos és hatékony védőoltás vagy gyógyszer – nyomatékosította a szakértő.