2024. április 20., szombat

Szerbia az európai középmezőnyben

A világjárvány okozta válsághelyzet miatt ezt az évet egyetlen európai ország sem zárja költségvetési többlettel. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint (World Economic Outlook) a legnagyobb gazdaságoknak kell a legnagyobb hiánnyal számolniuk. Nagy-Britanniában lesz a legnagyobb a deficit, mínusz 16,5%, majd Spanyolország (–14,1%), Olaszország (–13%), Belgium (–11,4%) és Franciaország (–10,8%) következik.

A pénzügyi intézmény szakértőinek becslése szerint Szerbia ebben a tekintetben valahol a középmezőnyben foglal helyet, és 9 százalék alatt, pontosabban mínusz 8,1% lehet a költségvetési hiánya. Az egyik legerősebb európai gazdaság, Németország mínusz 8,2 tizedes költségvetési deficittel zárhatja az évet. Öt százalék alatt valószínűleg csak Bulgária (–2%) és Fehéroroszország (–4,7%) marad. Kisebb arányú hiányt fog jegyezni Oroszország (–5,3%), Lettország (–5,4%) és Ciprus (–5,6%). Térségünkben az IMF előrejelzése szerint Bosznia-Hercegovinában lesz a legkisebb a büdzsé hiánya (–5,8), Montenegróban viszont a legnagyobb (–10,4). Albánia mínusz 8,4, Horvátország mínusz 8,1, Észak-Macedónia mínusz 7,7%-kal fejezheti be ezt az évet.

Az IMF becslése szerint igaz ugyan, hogy a szerbiai büdzsé az idén előreláthatólag 8,1 százalékos mínusszal zár, ám 2022 végén már valószínűleg nem lesz hiánya. A 2021. évet Szerbia minden bizonnyal mínusz 1,6%-kal zárja, és ezzel Bulgária (–1,1) után a második helyen végez Európában.