2024. március 28., csütörtök

Mennyi pénzt hoznak az ingyenrészvények?

Amennyiben nem adta el az ún. ingyenrészvényeket, és eddig nem vett fel egy garast sem a dividendákból, akkor most a számláján legalább 10.000 dinár van. A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) egy részvénye a Belgrádi Börzén 558 dinár, vagyis az az öt darab, amit tíz évvel ezelőtt osztottak ki a szerbiai állampolgárok között, most 2790 dinárt ér. A Repülőtér részvénye 930 dinár, a polgároknak ezen felül 1700 dinárt is befizettek a Részvényalapból – vette számba a Blic Biznis. A NIS, a Repülőtér és a Szerbiai Telekom az előző évek során minden részvényesnek dividenda címén 4600 dinárt fizetett be. Ezt a pénzt – ha még a polgár nem tette meg –, szabadon felveheti, mert nem veszíti el a részvényét.

A dividenda után járó pénzt a postákon lehet felvenni, csak a személyazonossági igazolvány kell hozzá. Mindenkinek személyesen kell igényelnie. A dividenda után járó pénzt azonnal kifizetik. Azok a polgárok, akiknek nincs a postán számlája, a saját bankjukban vehetik fel a pénzt.

Amennyiben a részvényeinket is eladnánk, azt is a postán intézhetjük el. Kérvényezni kell, de a pénzt csak akkor kaphatjuk meg, ha a részvényünket eladták. Tudni kell – figyelmeztetnek a pénzügyi szakemberek –, hogy a részvények eladásával veszítjük a dividendára való jogunkat is.

Emlékeztetünk, hogy a Telekom hétfőn jelentette be, befizeti a polgároknak a dividenda utáni járandóságukat. Eredetileg mindenki 31 részvényt kapott, tehát ennyivel rendelkezik most is, hacsak időközben nem adta el.