2024. április 25., csütörtök

Tényleg az utolsó idők jele?

Ft. Nagy József előadása Zentán a koronavírus-járványról

Még a kilencvenes években indult el Zentán az a bibliai témájú előadás-sorozat, amelynek most, október 16-án egy igen aktuális állomásához érkeztünk. Az előadó, ft. Nagy József úgymond a világvégéről, a koronavírus-járványról mint jelről és Krisztus dicsőséges eljöveteléről beszélt a Zentai Alkotóházban egybegyűlteknek.

Elmondása szerint témaként a világvége már hosszú ideje foglalkoztatja a hívőket és a nem hívőket egyaránt. Ennek időpontjával kapcsolatban különböző eredménytelen számítgatásokkal találkozhatunk, amelyek sokakra károsan hatnak. Fóbia jellegű félelem vagy éppen teljes érdektelenség jelentkezik náluk, megszüntetve az előkészületet Jézus megígért, második eljövetelére. „A vég pedig bizonyosan jön, mert ezt Jézus egészen világosan és egyértelműen megjövendölte. Ez be fog következni hasonlóképpen, ahogyan megtörtént az első évszázad hetvenedik évében Jeruzsálem pusztulása…” – magyarázta a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom plébánosa, aki hozzátette, hogy a szinoptikus evangéliumokban és Az apostolok cselekedeteinek első fejezetében ez meg van írva. „Jézus dicsőséges eljövetele lesz a történelem dicsőséges beteljesülése” – emelte ki az előadó a mondandója lényegét, majd felsorolta, hogy a világháborúk, a cunamik, a földrengések, a környezetszennyezés mind-mind az utolsó idők jelei, tehát ide sorolhatjuk a koronavírus-járványt is, amely igen rövid idő alatt felforgatta egész eddigi életünket. Ez is Isten komoly figyelmeztetései közé tartozik, és egyre inkább az derül ki, hogy alig tudunk ellene tenni.

A besűrűsödött jelek mindenkire hatnak, gyakran félelmet keltve a közösségekben, két táborra szakítva azokat. Az egyik embertípus aggódva süllyed a kilátástalanságba, az elveszettségbe, kérdőre vonva Istent, hogy miért engedi mindezt. A másik csoport tagjai viszont nem csupán hisznek a Mindenható létezésében, hanem remélik, hogy kimenti őket az e világi bajokból, és az egyéni életüket és a történelmet is a dicsőséges teljességbe vezeti.

„A mai napot kell kihasználni. Ha megérted, hogy Isten felturbózta az utóbbi időkben a végső idők jeleit, akkor tudd meg, hogy szorosabbra kell fűzni az ima láncait, sokkal jobban ráérni az elcsendesedésre Isten előtt… több figyelmet szentelni a felebaráti irgalmas cselekedeteknek” – hallhattuk ft. Nagy József gondolatait, aki hozzáfűzte, hogy nem is az a kérdés, mikor lesz a történelem vége, hanem az, hogy fel tudjuk-e erősíteni a jelen pillanatban a személyes előkészületünket a Krisztussal való találkozásra, hogy emelt fővel, reményteli szívvel tudjunk a dicsőségesen eljövő Jézusra tekinteni.