2024. április 20., szombat
40. NOMUS, ÚJVIDÉK

Tíz koncert három színhelyen

Ludwig van Beethoven minden idők legnagyobb zeneszerzője születésének 250. évfordulójának jegyében zajlik a jubiláris 40. NOMUS –Újvidéki Zenei Napok fesztivál a székvárosban október 21-étől és 28-áig.

Mia Doroški Antonić (Bozsoki Valéria felvétele)

Mia Doroški Antonić (Bozsoki Valéria felvétele)

Az ország legtekintélyesebb és legjelentősebb nemzetközi művészeti zenefesztiváljára a szervező, Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága mintegy négyszáz zeneművészt vár. A hazai zenészek mellett kiváló osztrák, belga, orosz, örmény és litván előadók, együttesek, zenekarok lépnek fel majd három helyszínen: a Zsinagógában, a Szerb Nemzeti Színházban, valamint a Matica srpska Galériájának dísztermében.

Marija Adamov, a fesztivál művészeti vezetője, Milan Radulović, a fesztivál fő- és felelős szerkesztője, Mia Doroški Antonić, a NOMUS programfelelőse és Dalibor Rožić, a Városi Művelődési Tanács tagja szólt e rangos rendezvényről a sajtótájékoztatón, amelyet hétfőn a galériában tartottak meg.

– Ha ebben az évben el tudtunk volna utazni, akkor lépten-nyomon találkoztunk volna Ludwig van Beethovenre emlékeztető dolgokkal – nyilatkozta lapunknak Mia Doroški Antonić. – Ő annyira népszerű, hogy mi nem fogunk esernyőt, csészét vagy mást árusítani a képével, hanem hozzá méltó módon, számos szerzeménye műsorra tűzésével fogunk megemlékezni róla. A tehetséges nők emberemlékezet óta, a férfiakhoz hasonlóan, művelték a zenét, ennek ellenére háttérbe szorultak. Mivel az idei rendezvényünkön a női szerzőkre, előadókra fókuszálunk, a plakátunkon a zeneszerző női türkiz szempillát kapott.

Október 21-én, szerdán 20 órakor a Zsinagógában tartják meg a fesztiválmegnyitó, ünnepi hangversenyt. Az Újvidéki Művészeti Akadémia Szimfonikus Zenekarát Andrej Bursać karmester vezényli. Diana Adamjan örmény fiatal szólóhegedűs, a Jehudi Menyudin nemzetközi hegedűverseny 2018. évi győztese mutatkozik be a közönségnek. Beethovennek a hegedűre és zenekarra írt D-dúr hangversenyét (op. 61) és az 5. számú c-moll szimfóniáját (op. 67) élvezhetik majd a székvárosiak.

A hangversenyekre belőpőjegyet foglalni és vásárolni online is lehet a következő linkeken: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login (a Zsinagógában és a Matica srpska Galériában tartandó hangversenyekre) és a https://prodaja.snp.org.rs/sr/site/index (a koncertekre, amelyeknek helyszíne a Szerb Nemzeti Színház). A belépőjegyek személyesen is megvásárolhatók Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága irodájában (Katolikus porta/Templomudvar 2.) munkanapokon 8 és 14 óra között, valamint a Szerb Nemzeti Színház (Színház tér 1.) pénztáránál 10-től 19.30-ig.