2024. március 29., péntek

Az ezerarcú tök

Bemutatjuk Hegyellai Ágota topolyai dísztöktermelőt

Hegyellai Ágotával egy bögre tea mellett szeretett hobbijáról, a töktermelésről beszélgettünk. Az interjú során előkerültek a csúcsosodó lopótökök, a töklámpások, az elnyúló, gömbölyű, több színben pompázó dísztökök, szó esett a töktermelés minden fortélyáról és arról is, hogy jelenleg melyik a legkeresettebb tökfajta.

A töktermesztéssel hobbiként kezdett foglalkozni 15 évvel ezelőtt. Azóta igyekszik minél nagyobb területen, minél több fajtát kinevelni.

Mit kell tudni a töktermesztésről?

– Április vége, május eleje a legideálisabb a magok elültetésére, amikor a talaj eléri a húsz fokot. Két-három szemet ültetünk egy bokorba. Augusztus végén, szeptember elején kezdődik a betakarítás, akkor, amikor a szárán lévő kaccsok megsárgulnak, és kézzel történik. Felhasználásuk szerint vannak sütő- és főzőtökök, takarmány-, lopó- és dísztökök. A sütő- és főzőtököket étkezésre használjuk, a takarmánytököknél megemlíteném a héjatlan magú tököt, aminek a magjából olajat állítanak elő. A lopótökből dísztárgyakat készítenek, s ennek az az érdekessége, hogy régen ezzel a tökfajtával szívták ki a boroshordóból a bort. Mivel nagyon kemény a külső héjuk, ezért lehet őket gravírozni, festeni.

Mitől függ a dísztök színe és formája?

– A tökök betakarításakor a legszebbeket félrerakom magamnak, ezeket és az előző évekből összegyűjtött magokat vegyesen ültetem el a szántóföldön – ezek elfajoznak, így a következő évben más alakúak, színűek lesznek, mivel keverednek egymással. Külföldön is be lehet szerezni a magokat, de én jobban szeretem a saját dísztökjeim magját elültetni.

Mire van szükség a sikeres termesztéshez?

– A dísztöknek szántott, megművelt talajra van szüksége. Szereti a nagy területet, mivel indákat növeszt, ezért helyigényes. Az ágyásokat a szántóföldön egyméteres távolságra helyezzük el egymástól, szükség esetén gyomláljuk, a talajt fellazítjuk. Mivel nincs szükség permetezésre, ezért biotermelésről beszélünk.

Szokott kiállításokra, fesztiválokra járni?

– Igyekszem részt venni minden kiállításon, amire meghívnak. A Topolyai Napok rendezvény keretében, az Expón tizenöt éve veszek részt. Több alkalommal voltam a Palicsi Szüreti Napokon. Bácskossuthfalván visszajáró kiállító vagyok Szüreti Napokon, a másik hely, ahová szeretek menni, a temerini Tökfesztivál. Ez október elején kerül megrendezésre, viszont az idén elmaradt. Augusztus végétől november elejéig keresik a legtöbben a dísztököt.

Melyik tökfajta a legalkalmasabb a kézműves tárgyak készítésére?

– Csak a lopótököt lehet fúrni, gravírozni. Igen későn, november elején érik, utána huzatos helyen kell szárítani egy évig – ekkor elveszíti a világoszöld színét és átvált krém színűre, és csak következő évben lehet vele dolgozni. Először ki kell venni a magját, majd kifúrni, és ezután lehet elkezdeni a gravírozást. Egy kis kézi fúróval dolgozok, azzal lehet fúrni vagy karistolni a felületre. Lakkozni azért jó a dísz- vagy lopótököt, mert nem szívja be a párát, tovább megmarad.

Az idén melyik tökfajta iránt nagyobb a kereslet?

– A hokkaidó piros színű, gömbölyű alakú tök, az ehető tökfajták csoportjába tartozik. Ez a legújabb fajta tök, amit egyre többen ismernek Topolyán, és keresik is, többek között bevásárlóközpontokban és nálam is meg lehet venni. Krémlevesnek nagyon finom, hússal töltve vagy köretként, zöldségfélékkel összekeverve is nagyon ízletes. Emellett a turbántök iránt is nagy a kereslet – ez egy hagyományosnak mondható, régi-régi tökfajta!

Mit szeret a legjobban a töktermelésben?

– A legjobban azt szeretem, amikor elkezdődik a szüret, ekkor gyönyörködhetek az év terméseiben, számomra az egyik szebb, mint a másik. Emellett a fesztiválokon, a szüreti napokon való részvétel, magának az asztalnak a felállítása és díszítése, szeretem az embereknek megmutatni, hogy milyen sokféle tök létezik, valamint jókat lehet beszélgetni a többi kiállítóval és a vevőkkel egyaránt.