2024. április 18., csütörtök

A Szent Teréz-székesegyház körüli szobrok

Szabadka a múlt héten egy új köztéri szoborral, Ivan Antunović katolikus püspök egész alakos szobrával gazdagodott, hamarosan pedig Bíró Károly egykori polgármesternek és I. Petar Karađorđević szerb királynak is szobrot állítanak. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

Ante Evetović Miroljub szobrát először 1936-ban avatták fel (Fotó: Gergely Árpád)

Ante Evetović Miroljub szobrát először 1936-ban avatták fel (Fotó: Gergely Árpád)

A Szent Teréz-székesegyház körül nem csak a nemrégiben felállított Ivan Antunović-szobrot találjuk. A székesegyház déli oldala előtt áll Ante Evetović Miroljub (1862–1921) papköltő, ferences rendi szerzetes mellszobra. Az emlékmű Ivan Meštrović alkotása. A tervek szerint a szobrot 1931-ben, a papköltő halálának tizedik évfordulója alkalmából avatták volna fel, ezt a szobrot pedig 1938-ban Ivan Antunović (1815–1888) püspök szobra követte volna, amelyet a püspök halálának 50. évfordulóján lepleztek volna le. Ante Evetović Miroljub bronzba öntött mellszobra 1931-re el is készült, és az alkalomra a papköltő verseinek emlékkiadása is megjelent Szabadkán, a szobrot azonban ismeretlen okok miatt nem állították fel. Ante Evetović Miroljub emlékműve több évet töltött el egy raktárban, mígnem a bunyevácok Bácskába költözésének 250. évfordulója alkalmából rendezett ünnepély keretében a Szent Teréz-templom és a Zombori út közötti parkban helyezték el. A szobrot tizenötezer ember jelenlétében az ünnepségsorozat harmadik napján, 1936. augusztus 16-án leplezték le. Az emlékmű 1941-ig állt a helyén, ugyanis a magyar csapatok bevonulása után leszerelték azt, és visszakerült a raktárba. Ante Evetović Miroljub bronz mellszobra 1948-tól a Szabadkai Városi Múzeum állandó tárlatát gazdagította. Nem tudni, hogy a szobor közvetlenül a II. világháború befejezését követően miért nem került vissza a helyére. Erre végül csak 1996-ban került sor, augusztus 10-én a Dužijanca aratóünnepség keretében. A szoboravatón ott voltak néhányan azok közül is, akik az 1936-os ünnepségen is részt vettek.

Szent Flórián szobra 1975-ben került mai helyére (Fotó: Gergely Árpád)

Szent Flórián szobra 1975-ben került mai helyére (Fotó: Gergely Árpád)

A székesegyház háta mögött még egy emlékművet találunk, mégpedig Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének szobrát. A katolikus szentet római katonaként ábrázolják, aki jobb kezében tartott edényből vizet önt egy égő házra. A szobor egy obeliszken áll. A ferencesek kezdeményezésére felállított emlékművet 1926. augusztus 15-én avatták fel a ferencesek temploma előtti téren. A szoborállítás költségeit magánadományokból fedezték. A szobrot, az egyház egyetértésévél, 1975-ben a Munkásegyetem előtti tér átrendezése miatt helyezték el a székesegyház mögött. A helymódosítás mellett az emlékmű kisebb átalakításon is átesett, melynek következtében mérete lecsökkent. A magas obeliszket „lerövidítették”, lépcsőzetét pedig eltávolították. A Szent Flórián-szobor egykori helyén ma parkoló található.