2024. április 25., csütörtök

A kép a falon ajándék

Megnyílt az ABC&T Képzőművészeti Szakkör évzáró tárlata

A Szabadegyetem galériájában hétfőn este az ABC&T Képzőművészeti Szakkör évzáró tárlatának megnyitójára került sor. A szakkör nevében az egybegyűlteket Patrik Kovács Amália köszöntötte, majd pedig Bíró Tímea költő, újságíró méltatta a tárlatot.

Bíró Tímea a tárlatmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Bíró Tímea a tárlatmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

– Hiszem azt, hogy Török István, a szakkör vezetője, a művészetéből kikacsintva remek pedagógiai érzékkel rendelkezik, hiszen már 21 éve szünet nélkül működteti a szakkört, amely újabb és újabb csodálatos alkotásokkal gazdagítja régiónk vizuális kultúráját. Nem kell ahhoz messzire utaznunk, hogy keretek közé rögzítsünk valami szépet, meghatározót, fontosat, a szemünknek sokat mondót. Pontosan emiatt kiemelkedők a szakkör tagjai, mert felnagyítják a hétköznapokat, a szűk környezet apró csodáit. A különféle technikák elsajátítása már önmagában nagy kihívás, de a falra helyezni és közönség elé tárni a munkákat, fontos mérföldkőnek számít. A kép a falon ajándék. Adomány a szemünk, a lelkünk világának – hallottuk egyebek közt Bíró Tímeától.

A közönséggel Mile Tasić műkritikus is megosztotta a gondolatait.

Török István a tárlatmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Török István a tárlatmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

– Török István már megközelítőleg hatvan éve hagy mély nyomot térségünk képzőművészeti világában. A tevékenysége során mindig is nagyon szorgalmas és bátor volt. A figyelemre méltó tudását elszántan adja át, a szakkörnek pedig egyre több fiatal tagja is van – emelte ki Mile Tasić.

A továbbiakban Török István a szakkör idei évét értékelte, valamint az elkövetkező év kihívásairól is szót ejtett.

– Le a kalappal az alkotók előtt, hogy ezekben a nehéz időkben is szeretettel tudtak foglalkozni az alkotómunkával. Tavaszig megpróbálkozunk a kis méretű képek készítésével, hiszen ez is egyfajta kihívás – tudtuk meg Török Istvántól.

A tárlaton huszonhat alkotó művei tekinthetők meg.