2024. április 25., csütörtök

Ma ünneplik a község napját Magyarkanizsán

Magyarkanizsa önkormányzata október 20-án ünnepli a község napját, a török hódoltság alóli felszabadulás napját. Idén, mint mindenre, a községnapi rendezvénysorozatra is rányomják a bélyegüket a koronavírus-járvány miatti szigorítások, a legfontosabb programokat azonban ezúttal is megtartják.

A városháza dísztermében 12.30-kor kezdődik a községi képviselő-testület díszülése, amelyen átadják a legrangosabb elismeréseket azoknak, akik kiemelkedő teljesítményükkel vagy éppen egy életen át tartó odaadó munkájukkal öregbítették a község nevét. Öten részesülnek elismerésben. A pénzjutalommal járó Pro Urbe érdemrendet idén Fujkin István Horgosról származó művész kapja. Köszönő oklevélben részesül Körmöci Károly magyarkanizsai lakos, aki polgármesteri funkciót is betöltött egykor. Díjazzák a tóthfalui Zsoldos Rózsát, aki a helyi értékek megőrzéséért tesz sokat. Micko Katarina neve ugyancsak a kitüntetettek sorában van, aki martonosi pedagógusként szolgálta a közösség érdekeit. A fiataloknak is kiosztanak egy elismerést, a Juventus Pro Urbe díjat, amely pénzjutalommal jár. Ezt a magyarkanizsai származású Muhi Kristóf kapja, aki a város hírnevét az informatika terén elért eredményei révén vitte egészen messzire. A díszülést bárki élőben követheti az önkormányzat honlapján, amely a www.kanjiza.rs címen érhető el.

A díszülés után a résztvevők a Halász térre sétálnak át, ahol 14 órakor tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezést a város eredeténél. A Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban 16 órától bemutatják Muhi Kristóf saját fejlesztésű Eddie applikációját. Horgoson a József Attila fiókkönyvtárban 17 órától Fujkin István idén megjelent Felhő(n)járó című albumát mutatják be. A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban 18.30-tól Ózsvár Péter agyagból készült alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Mindeközben kísérőprogramként a helyi könyvtárban Neves kanizsaiak címmel a könyvár helyismereti gyűjteményét nézhetik meg, akik arra járnak.