2024. április 23., kedd

25 éve teszik színesebbé az otthonainkat

Negyedszázados fennállását ünnepli a zentai Romel Kft.

Kevés olyan magánkézben lévő vállalat létezik Zentán, amelyik negyedévszázada töretlenül az ügyfeleik szolgálatában áll, ugyanakkor jótékonysági és más jellegű akcióival kiveszi a részét a közösségük fejlesztésében is.
A fennállásának 25. évfordulóját az idén ünneplő Romel Kft. minden tekintetben ezek közé a vállalatok közé tartozik. Arról, hogy miképpen is sikerült felépíteni, illetve az elmúlt két és fél évtizedben is megtartani a vezető szerepet a zentai magánvállalatok körében, Goran Romandićtyal, a cég tulajdonosával beszélgettünk.
– A Romel Kft.-ét családi vállalkozásként indítottuk el 1995-ben. Kezdetben a tevékenységi körünk a festékek, lakkok, belső és külső falfestékek forgalmazása volt. Azért indultunk ezzel a tevékenységgel, mert a piacon igényt láttunk ezen termékek kínálatának bővítésére – kezdte el a beszélgetést a zentai fiatalember, s egyben hozzáfűzte, hogy mindez, utólag visszatekintve, elég vakmerő lépés volt.
Ne feledjük, az ország akkor élte modern kori történelmének legviharosabb évtizedeit, s épphogy csak kievickélt egy komoly gazdasági válságból. A gépjárművek tulajdonosai ekkoriban kizárólag jegyre tölthettek maguknak üzemanyagot, és az árubeszerzés is igen körülményes volt.
– Körülöttünk nagyban zajlott a rombolás, mi viszont arra buzdítottuk a vásárlókat, hogy építsenek, tatarozzanak... Ahogyan ők, mi is vágytunk egy szebb és színesebb világ után, s ez adott erőt a mindennapos kihívások leküzdésére – ecsetelte.
Goran elmondása szerint szerencsére a családján belül egyetértés uralkodott, s egymást vállvetve, biztatva bírkóztak meg a problémákkal nap mint nap, két testvérével és egy alkalmazottal karöltve. Egy 25 négyzetméternyi területű üzlethelyiségben indították el vállalkozásukat. Ehhez képest manapság Zentán egy 145 méteres, Adán 90 négyzetméteres, Csantavéren pedig egy 160 négyzetméteres épületben dolgoznak és biztosítják a napi betévő kenyeret 15 alkalmazottnak, akiknek legalább középfokú végzettségük van, de ezenkívül egy fogyatékkal élő dolgozót is alkalmaznak, ugyanakkor tiszteletben tartják a nemi egyenlőségi arányokat is.
– Hangsúlyoznom kell, hogy szerintünk a munkavállalók oktatása és továbbképzése az egyetlen módja, hogy a piacon megmaradjunk és helytálljunk – jegyezte meg beszélgetőtársunk, s egyben hozzáfűzte, hogy függetlenül attól, hogy az évek során a szokások és az ízlések megváltoztak – amihez persze nekik is igazodniuk kell –, de a Romel Kft. mottója – miszerint ha valaki meg szeretne valamit változtatni az életében, akkor az őt körülvevő színeket kell megváltoztatni – továbbra is a régi.

– Az árucikkek minőségét és színárnyalatát illetően az irányvonalak változnak. Az életkor nem befolyásolja az eladott áruk típusát és mennyiségét. Sok ügyfelünk több környezetbarát terméket szeretne. A mezőgazdasági termelők jó minőségű terméket akarnak, mert megvédik az általuk értékelt és védelmezni kivánt tulajdonukat. A fiatalabb generáció olyan színes otthon megteremtésén fáradozik, aminek csak a képzeletük szab határt… – magyarázta a cég tulajdonosa, aki elárulta, hogy neki most a szürke és annak árnyalatai tetszenek, s ez jelenleg a legmenőbb, s ez a szín majdnem egyidejűleg vált népszerűvé A szürke 50 árnyalata című film megjelenésével. Ugyanakkor a munkatársaival együtt az évek folyamán azt tapasztalták, hogy az itt élő emberek anyagi lehetőségeik függvényében igyekeznek folyamatosan karbantartani, szépítgetni és felújítani az otthonaikat. Ezzel összhangban a Romelben mindent elkövetnek, hogy ebben is az ügyfelek segítségére legyenek. Ezért a vásárlók számára csekkel való fizetési módot, valamint szakszervezeten keresztüli részletfizetési és hitelkártyás fizetési lehetőséget is biztosítanak.
– A vásárlókkal való beszélgetés során mindig megkérdezzük, hogy mekkora összeget tudnak a felújításra, munkálatokra fordítani, ezenkívül milyen minőséggel lennének elégedettek. Ajánlatot készítünk a számukra három változatban, amely egyes beszállítók ugyanazon célt szolgáló termékeit más- más minőségben, más-más áron tartalmazza. Mielőtt a vásárló döntene, szakszerű tanácsokkal látjuk el, tájékoztatjuk, hogy a különböző ajánlatoknak mik az előnyei és a hátrányai, mennyire időtállóak – magyarázta Goran és egyben kihangsúlyozta, hogy nagyon lényegesnek tartják azt is, hogy a lakosság belátta, a hőszigetelés manapság hosszú távú beruházást is jelent. A cégtulajdonos szerint ez a beruházás telente és nyaranta is akár 40 százalékos megtakarítást is biztosíthat egy háztartás számára. Szerencsére a bankok is felismerik, hogy a lakosság igényli ezt, és kedvező beruházási hitelezést kínálnak ilyen célokra. Ugyanakkor a Romel cég minden esetben felhívja a vásárlók figyelmét erre az áruhitelezési lehetőségre, melynek minden dokumentációval kapcsolatos ügyes-bajos dolgát a vevő a helyszínen elintézheti. Manapság egyébként a kezdeti termékkínálat mellett ma már építőiparhoz kapcsolódó termékeket is forgalmaznak: különböző vastagságú gipszkartonlapokat, profilokat, leeresztett armstrong mennyezetet, cementet, építőblokkokat, hő- és hangszigeteléshez szükséges alapanyagokat, üveggyapotot, cserepet és más építkezési alapanyagokat, de széles kínálatuk van különböző szerszámokból, villamossági-, vízszerelési- és kanalizációs felszerelésből is.
– A koronavírus-járvány kitörése után megnövekedett az érdeklődés a virágföldek, a mulcsok, az ágyásszegélyek és mindenféle kerti szerszám iránt is. Az emberek ugyanis, mivel mozgásukat korlátozták, a kertjeik szépítését helyezték előtérbe – mesélte Goran, s egyben hangsúlyozta, hogy ezekben a nehéz időkben a vásárlók pozitív hozzáállása számára és munkatársai számára is erőt adott az új lendülethez, s egyben az összes alkalmazottjának megköszönte, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is derekasan helyt álltak, s maximális professzionalizmusukról tettek tanúbizonyságot a vásárlók és a kollektíva iránt is.
Beszélgetőtársunk azt is elmondta, hogy számára elég keskeny a határvonal az üzleti- és magánélet között, s lényegében a magánvállalkozás számára egyfajta életforma is. Ugyanakkor nagyon büszke arra, hogy meg tudta szerettetni a vállalatában zajló munkát a gyermekeivel, akik szívesen részt is vesznek a cég üzleti tevékenységében, a szabadidejében viszont szeret kerékpározni, s gyermekeivel együtt szabadidős programokat szervez, de barátjaival is igyekszik ápolni a kapcsolatokat, amelyekre többnyire a hétvégéken sikerül időt szakítani.


Mint ahogyan az írás elején megemlítettük, a zentai vállalat komoly szerepet tölt be a község közösségi életében is. Goran Romandić ennek kapcsán elmondta, hogy mindig is fontosnak tartották a környezetük védelmét, és az önkezdeményezésekben látják e probléma megoldását. Ezért a dolgozói kollektívájukkal több alkalommal is szemétgyűjtési és környezetvédelmi akciókat rendeztek a város területén, de ezenkívül aktívan támogatják az ifjúsági, sport, gyermekbarát, kulturális, oktatási és vallási intézmények és szervezetek működését és rendezvényeit, mivel ezek tevékenysége nélkülözhetetlen a társadalmunkban. A vállalatban így jelenleg is gyűjtés folyik a bajmoki kisfiú Pál Gajódi Olivér meggyógyulása és felépülése érdekében – mesélte a Romel tulajdonosa, aki egyfajta végszóként kiemelte azt is, hogy üzletük bővítése érdekében továbbra is nyitott szemmel, füllel járnak-kelnek, s előretekintenek, hogy a jövőben is ki tudják szolgálni vásárlóik elvárásait, lépést tudjanak tartani a fejlődéssel, s hogy együtt tegyék szebbé, jobbá, s nem utolsósorban színesebbé otthonunkat, környezetünket és a jövőnket.

+25 év számokban

Egyfajta érdekességként Goran Romandić beszámolt arról is, hogy vállalatuk a vásárlókörüknek köszönhetően mekkora forgalmat valósított meg az elmúlt két és fél évtized alatt.
Így a kiszolgált vásárlók száma 1.413.750 fő
belső falfestékből 9.415.230 m2-nyit, külső falfestékből 864.605 m2-nyit, hőszigetelési anyagból 499.999 m2-nyit, csemperagasztóból 9.845.265 kg-t, fa- és fémfestékből 3.348.965 m2-nyit, gí személygépkocsi festékből 2893 darabot, gipszkartonfelületből 128.640 m2-nyit, úgynevezett sztiropor díszlécből pedig 1.566.425 méternyit adtak el.
– Vagyis, az elmúlt 25 év alatt kiszolgáltuk München lakosságát. Belső falfestékkel lefesthettük volna Ciprus területét, vagy fél Vajdaságot. Külső falfestékkel pedig befesthettük Zenta, Ada és Kanizsa község teljes területét. Hőszigetelhettük volna a teljes Bermuda-háromszög területét, az általunk eladott csemperagasztó súlya pedig megegyezik 1641 hím elefántéval – jegyezte meg nevetve Goran Romandić, s hozzáfűzte, hogy az elmúlt negyed évszázad alatt az általuk értékesített csempével kétszer kicsempézhették volna a tartományi székváros területét, a párizsi Eiffel-tornyot pedig 55-ször festhették volna át, s ez a szám megegyezik 2893 személygépkocsi autólakkal való befestésével.Ugyanakkor 18 focipályát is begipszkartonozhatnának a 25 év alatt eladott gipszkartonból, végül pedig ha az általuk eladott sztiropor díszléceket egymás után helyezhetnék, akkor ezzel Brüsszelig is elérnének – jegyezte meg végül a Romel Kft. tulajdonosa.