2024. április 23., kedd

Két évre alakul a kormány

Az SZHP elnöksége hat pontban fogalmazta meg milyen irányban kell az országnak haladnia

Egységkormány alakul, amely meghatározott ideig működik majd, mégpedig legkésőbb 2022. április 3-án írják ki újra a parlamenti választásokat, az államelnöki választásokkal egyidejűleg, jelentette be kedden a Szerb Haladó Párt (SZHP) elnökségi ülését követően Aleksandar Vučić államfő, aki egyben az SZHP elnöke is. Az új kormány egyik legfontosabb célkitűzéseként a bűnszervezetekkel való leszámolást tűzte ki. Mint azt korábban már bejelentették, a kormányt úgy állították össze, hogy a tárcák 50 százalékát nők vezessék, két, vagy három új minisztériumot hoznak létre, így az emberi és kisebbségi jogokkal is külön minisztérium foglalkozik majd.

A párt elnöksége több témában döntött, de többek között megvitatta a köztársasági képviselőház elnökének és elnökhelyetteseinek kérdését, valamint a kormány tagjainak kérdését is. Aleksandar Vučić rámutatott, az a bizalom, amit a szavazásokkor kapott, hatalmas felelősséget rótt rájuk. Nem engedhetik meg maguknak, hogy csak pártérdekek terén éljenek ezzel a bizalommal, így koalícióra lépnek a Szerbiai Szocialista Párttal, hiszen korábban is sikeresen együttműködtek, és az így megkezdett sikeres munkát folytathatják. Mint kiemelte, a Szerb Patrióta Szövetséggel is együtt fognak működni, illetve a kisebbségek államtitkári posztot töltenek majd be a minisztériumokban.

Hat alapcélt fogalmazott meg a párt elnöksége, amit a nem egész két évre megalakított kormánynak el kell érnie. Ezek között van a lakosság egészségéért folytatott küzdelem, a koszovói szerb lakosság jogainak védelme, a bűnszervezetekkel való leszámolás is, de az ország katonai és nemzeti függetlenségének megőrzése, a megkezdett reformok és az eurointegráció felgyorsítása, illetve az ország gazdaságának megerősítése is.

Vučić egyelőre csak a parlament elnökét nevezte meg, mégpedig Ivica Dačić személyében. Szavai szerint a parlament még ezen a héten megalakul, és már pénteken az első törvényjavaslatról is megkezdik a vitát, hiszen 2-3 új minisztériumot is létrehozhatnak, majd végül a jövő hét közepén a kormány is megalakulhat.

Az államfő nem kívánt megnevezni senkit a miniszterek közül, hiszen mint mondta, még nem sikerült teljes mértékben lefolytatni a tárgyalásokat.

Ana Brnabić ma délelőtt konzultációt tartott először Ivica Dačićtyal, a Szerbiai Szocialista Párt elnökével és koalíciós partnerével, Dragan Marković Palmával, az Egyesült Szerbia elnökével. Ezt követően pedig Aleksandar Šapićtyal, a Szerb Patrióta Szövetség (SPAS) elnökével is egyeztetett. Dačić ugyan nem nyilatkozott, Šapić viszont elégedett volt a tárgyalások kimenetelével, arról ő sem akart semmit elárulni, hogy a kormányban ők részt vállalnak-e, vagy sem.

... Dragan Marković Palmával és Ivica Dačićtyal egyeztet (Fotó: Beta)

... Dragan Marković Palmával és Ivica Dačićtyal egyeztet (Fotó: Beta)

Ivica Dačić azonban az Ana Brnabićtyal folytatott tárgyalásokat követően Aleksandar Vučićtyal is találkozott. Ezt a megbeszélését követően az államfő a közösségi oldalán („budućnostsrbijeav”) tett bejegyzésében kiemelte: „Szerbia komoly kihívások előtt áll. Minden politikai párt, és minden ember kötelessége, hogy segítse a saját országát. Barátságok ritkán születnek a politikában, de a közös és egységes fellépés kulcsfontosságú Szerbia jóléte érdekében. Csak az egységes Szerbia lehet erős és sikeres.”

Ezt követően Vučić munkaebéd mellett tárgyalt Šapićtyal is, és ezt a találkozót is közösségi bejegyzéssel örökítette meg, kiemelve, hiszi, hogy a szoros együttműködés a jövőben sokat hozhat Szerbia számára.

Már ezekből a bejegyzésekből sejteni lehetett, hogy az SZSZP és Ivica Dačić a kormány része marad, de a SPAS is a kormány részévé válik, vagyis, hogy egységkormány alakul.

Korábbi médiainformációk szerint Zorana Mihajlović és Nela Kuburović marad a kormányban, hozzájuk csatlakozik Marija Obradović, Irena Vujović, illetve Maja Gojković. Az eurointegrációval foglalkozó tárcát Suzana Grubješić vezeti majd, aki 2012 óta részt vesz a Brüsszellel folytatott tárgyalásokban. Tárcát kaphat Darija Kisić Tepavčević is, a Milan Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese is.

A sajtó korábbi találgatásai alapján a legnagyobb meglepetés a karhatalom elosztását érintheti. Egyes médiumok úgy gondolták, hogy Aleksandar Vulin a BIA, vagyis a biztonsági információs ügynökség élére kerül, Bratislav Gašić pedig átveszi a belügyminisztériumot Nebojša Stefanovićtól, miközben Stefanovićé lesz a védelmi tárca. Ekkora helyváltozásra azonban egyes hírforrások szerint nem kerül sor, Gašić megtarthatja korábbi címét, csupán Vulin és Stefanović cserél tárcát.

Az alkotmányos határidő a kormány megalakítására november 3-án jár le.

Nyitókép: Fotó: Beta