2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A ma bölcsessége űzi el a holnap aggodalmát

Hivatalosan egy nap alatt 326 új fertőzöttet jegyeztek

Borúlátó szakértői értékelések hangzottak el a mai nap folyamán a koronavírus-járvány kapcsán. Az orvostudomány legtöbb képviselője egyetért azzal kapcsolatban, hogy habár Szerbia – a European Centre for Disease Prevention and Control kimutatásának értelmében –, ismét a piros járványügyi besorolású országok közé került, a helyzet egyelőre még mindig jobb, mint a térség többi országában, azzal, hogy ez bármikor megváltozhat.

A védőmaszk viselése a szabadban is indokolt, mert a korábbiakhoz képest nagyobb mennyiségű vírus van körforgásban (Ótos András felvétele)

A védőmaszk viselése a szabadban is indokolt, mert a korábbiakhoz képest nagyobb mennyiségű vírus van körforgásban (Ótos András felvétele)

Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja szerint három szerbiai városban biztosan hamarosan növekedni fog a fertőzöttek száma, nevezetesen Belgrádban, Kragujevacon és Valjevóban. A majdani járványhelyzet súlyossága attól függ, hogy mennyire sikerül lassítani a vírus terjedését, azaz attól, hogy a polgárok tiszteletben tartják-e az óvintézkedéseket, emelte ki Predrag Kon a Pink Tv-nek nyilatkozva. Mint azt hozzátette, a vírus mindenhol a térségben sebesen terjed, ami nem meglepő, hiszen ősszel és télen a legaktívabb a vírus. A szakértő szerint a járvány most kezdődő hulláma, vagy fellángolása, nevezzük akárhogy is a fertőzöttek száma növekedésének aktuális időszakát, feltehetőleg 12–16 héten át tart majd, abban az esetben, ha sikerül kellő mértékben lassítani a vírus terjedését. Minél inkább sikerül lassítani a vírus terjedését, a betegség annál kevesebb emberéletet követel, emelte ki Predrag Kon, majd megismételte, hogy a védekezésnek az egyik leghatékonyabb módja a védőmaszk viselése. A védőmaszkot kötelező viselni minden zárt helyiségben, valamint a szabadban ott, ahol nem lehet betartani az egyének közötti másfél méteres távolságot, ám emellett azt javasolják, hogy máshol a szabadban is viseljék a polgárok a védőmaszkot, elsősorban a forgalmas sétálóutcákon, ismételte meg Predrag Kon, majd rámutatott: „A világban jelenleg Kínában a legjobb a járványhelyzet, méghozzá éppen azért, mert a polgárok mindenhol és minden körülmény között viselik a védőmaszkot. Amennyiben egy közösségben mindenki viseli a maszkot, az 99 százalékban véd a vírus terjedésétől, ám amennyiben mindössze egy személy viseli, az a személy csupán 30 százalékban védett. Viselkedésünket addig kell megváltoztatnunk, amíg a vírus nem terjedt el túlságosan nagy mértékben a társadalomban, hiszen onnantól kezdve a tömeges fertőződés kényszeríti rá az embereket az alkalmazkodásra.”

HA LESZ FEGYELEM, NEM LESZ TOVÁBBI SZIGOR 

A kijárási tilalom ismételt elrendelése egyelőre nem merült fel lehetőségként, noha ez, az illetékesek által elrendelhető járványügyi intézkedés, továbbra is lehetséges, fejtette ki az N1 Tv műsorában vendégeskedve Srđa Janković immunológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja.

– A kijárási tilalom az egyik legszélsőségesebb járványügyi intézkedés és egyelőre távol vagyunk annak az elrendelésétől. Mielőtt egy ilyen döntés megszületne, elsősorban az újonnan azonosított fertőzöttek számát vennénk figyelembe, valamint azt, hogy mennyire sikerül ellenőrzés alatt tartani a helyzetet. Arra kérek mindenkit, hogy tartsa be az óvintézkedéseket, mert akkor nem lesz szükség szigorúbb intézkedések elrendelésére. A védőmaszkot jelenleg a szabadban is indokolt viselni, azért, mert a korábbiakhoz képest nagyobb mennyiségű vírus van körforgásban, így nagyobb a fertőződésnek a kockázata – fogalmazott Srđa Janković.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Ma kell bölcsnek lenni, hogy a holnap ne aggodalommal teli legyen – fejtette ki Predrag Sazdanović, a Kragujevaci Klinikai Központ igazgatója a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva. Mint hozzátette, igencsak pesszimista, hiszen tanúja annak, hogy sokan nem tartják tiszteletben az intézkedéseket, nem beszélve arról, hogy mennyi butaságot olvas a közösségi oldalakon a járvány kapcsán.

– Képzeljük el, hogy november 15-ét írunk, Szerbia megdöntött minden korábbi napi rekordot az újonnan azonosított fertőzöttek tekintetében. Szlavát ünnepelnénk, ám senkit sem tudunk meghívni, mert az összes ismerősünk fertőzött, vagy az intenzív terápiás osztályon fekszik súlyos tünetekkel. Azért említettem példaként ezt az apokaliptikus forgatókönyvet, mert valósággá válhat, legkésőbb 15-20 napon belül, amennyiben ma nem viseljük a védőmaszkot, nem kerüljük el a jelenleg illegálisnak minősülő gyülekezéseket, nem tartjuk be az egyének között javasolt távolságot és nem mosunk rendszeresen kezet – fogalmazott Predrag Sazdanović, majd elmondta, hogy hétfőn a helyi légzőszervrendszeri központban 220 vizsgálatot jegyeztek, annyit, mint júliusban a legnehezebb időszakban.

326 FERTŐZÖTT – 2 ELHUNYT

Mint szinte mindig az eddigiekben, hétfőhöz képest ma növekedett úgy az újonnan azonosított fertőzöttek száma, mint a pozitivitás aránya. A keddi járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 7242 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 326 (egy nappal korábban 122) eredménye volt pozitív (4, 50 százalék, míg hétfőn 2,12 százalék volt). Lélegeztetőberendezés segítségére a légzésben 25 páciensnek van szüksége. A hivatalos jelentés értelmében az említett 24 óra alatt 2 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel az elhunytak száma 780-ra növekedett, a halálozási arány 2,13 százalék. Jelenleg 441 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1.249.106 koronavírustesztet végeztek el az országban és 36.608 személynek a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét.

Prokupljéban a helyi válságstáb ismét rendkívüli egészségügyi helyzetet rendelt el a vírus terjedése miatt. A válságstáb közleménye szerint a légzőszervrendszeri megbetegedés tüneteivel COVID-rendelőt felkereső páciensek száma ugyanúgy növekszik, mint a bizonyítottan koronavírussal fertőzöttek száma.

Júliusban több mint 20 szerbiai helyi önkormányzatban rendeltek el rendkívüli helyzetet a járvány miatt. A járványellenes kormányrendelet értelmében az országos korlátozásokhoz képest szigorúbb intézkedések lépnek hatályba azokban a helyi önkormányzatokban, amelyekben rendkívüli helyzetet rendelnek el.