2024. április 19., péntek

A Sólyomszem vigyázó tekintete

Új parkolás-megfigyelő rendszert vezethetnek be Szabadkán

A közelmúltban Belgrádban kilenc szerbiai település képviselőinek mutatták be a Sólyomszem elnevezésű rendszert, amelynek célja és feladata, hogy állandóan figyelemmel kísérje a kijelölt parkolóhelyeket, és minél előbb észrevegye a szabálytalanságokat. A rendszer lefényképezi és regisztrálja a szabálytalanul vagy nem megfelelő helyen (például a buszmegállókban) parkoló járműveket, amelyek tulajdonosainak ezt követően büntetőcédulát küldenek ki.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

A belgrádi bemutatón Szabadka város képviselői is jelen voltak. A találkozón a főváros polgármester-helyettese, Goran Vesić ismertette a rendszer előnyeit. Mint a subotica.com internetes hírportál tudósításában olvashatjuk, Goran Vesić szót ejtett arról, hogy a belgrádiak elégedettek a rendszerrel, amelynek bevezetési költségei egy hónap alatt megtérültek. A polgármester-helyettes elmondása szerint a rendszer célja nem az, hogy minél több büntetést rójanak ki a sofőrökre, hanem hogy az utcák és a járdák járhatóak legyenek, a tömegközlekedés zavartalanul folyjon, a közlekedésben ne keletkezzenek torlódások, fennakadások, és hogy a parkolást szabályok közé szorítsák. A rendszer aktiválása Belgrádban 33 000 euróba került, ami magába foglal egy Land Rover típusú járművet és egy kamerarendszert. A prezentáció során az is elhangzott, hogy a rendszert működtető szoftvert a belgrádi üzemeltetők ingyen bocsátanák az érdeklődő városok illetékes közvállalatainak a rendelkezésére.

A Sólyomszem elnevezésű rendszert a múlt héten a szabadkai városházán is bemutatták. A prezentáción jelen voltak a szabadkai Parking Kommunális Közvállalat, a Városi Közigazgatás, valamint a szabadkai Rendőrigazgatóság képviselői. A találkozón Zagorka Panić városi menedzser beszélt arról, hogy Szabadka város illetékesei részletesen megvizsgálják a Sólyomszem hatékonyságát, és ez alapján döntenek arról, hogy a városban is bevezetésre kerül-e ez a rendszer. A Parking Kommunális Közvállalattól kapott információink szerint egyelőre nem döntöttek a rendszer bevezetéséről. A munkajellegű megbeszélésen több érvet és ellenérvet is felsorakoztattak a rendszerrel kapcsolatban, és ezek mérlegelése után közösen döntenek bevezetéséről vagy elvetéséről.

A Sólyomszem rendszer szükség esetén továbbfejleszthető, és ha igény mutatkozik rá, a felhasználási köre bővíthető, és a közlekedési jelzéseket, a reklámokat és a kávézók kerthelyiségeit is figyelemmel kísérheti – áll a subotica.com tudósításában.