2024. április 19., péntek

Figyeljünk a radiátorokra!

A Szabadkai Távfűtőművek három nagyobb beruházással készült a fűtési idényre

A Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat szolgáltatásainak felhasználóit szeptember végén figyelmeztették arra, hogy a közvállalat megkezdi az úgynevezett funkcionális próbákat, és amennyiben valaki valamilyen rendellenességet, problémát észlel, jelentse a vállalat diszpécserének. Az időjárási körülmények romlásával a fűtés rendje és módja szerint meg is indult, azonban az előttünk álló időszakban várhatóan kisebb megszakításokra kerül sor, amennyiben a külső hőmérséklet 14 Celsius-fok fölé emelkedik.

A Szabadkai Távfűtőművek beruházásairól, aktualitásairól, valamint a fűtési idény kezdetéről Ábrahám Attilával, az ellátórendszer főmérnökével beszélgettünk.

A hidraulikus váltó meghosszabbíthatja a berendezések élettartamát (Fotó: Benedek Miklós)

A hidraulikus váltó meghosszabbíthatja a berendezések élettartamát (Fotó: Benedek Miklós)

– A karbantartási időszakban, amely az előző fűtési idény befejezésével veszi kezdetét, a járványügyi óvintézkedések betartása mellett minden előírt műveletet, feladatot elvégeztünk. Emellett az üzemben három nagyobb beruházást is sikerült megvalósítanunk. A legnagyobb beruházás a hidraulikus váltó kiépítése volt. Ezen beruházás megvalósítása három évvel ezelőtt kezdődött meg, és időben be tudtuk fejezni, szeptember elején már készen állt az új rendszer. Szeptember 15-étől elkezdtük a funkcionális próbákat. Ez a hidraulikus váltó lehetővé teszi a kazánkörök és az ellátórendszer szétválasztását, és ez egy kiegyensúlyozottabb üzemvitelt tesz lehetővé, ami meghosszabbítja az üzemberendezések élettartamát. Emellett a 23 megawattos forróvizes kazánunk előmelegítő egységének cseréje is megtörtént. Ehhez lebontottuk a kazánház tetőszerkezetét, hogy kiemelhessük a régi egységet, majd az új egységet daruval beraktuk a régi helyére. Ez szükségessé tette a tetőszerkezet cseréjét is, amit szintén sikerült befejeznünk – fogalmazott Ábrahám Attila.

A szakember elmondása szerint az ellátórendszerben is elvégezték a szükséges feladatokat, és a korábbi tervekkel összhangban három új épületet csatlakoztattak a rendszerhez. A Távfűtőművek felhasználóinak száma jelenleg 10 650, ami nem foglalja magában az említett három épületet, mivel azok egyelőre próbaüzemben vannak, de várhatóan 150 új fogyasztót jelentenek. Ezenfelül a Szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermét is csatlakoztatták a rendszerhez, és a múlt héten el is kezdődött a próbaüzem.

Ábrahám Attilával emellett szót ejtettünk a funkcionális próbák alatt szerzett tapasztalatokról is.

A kazánház új tetőszerkezetet kapott (Fotó: Benedek Miklós)

A kazánház új tetőszerkezetet kapott (Fotó: Benedek Miklós)

– Szabályszerű, hogy a fűtési idény kezdete előtt, amikor megkezdődnek a funkcionális próbák, megnövekszik a hívások száma. A legtöbb panasz a lakóépületek legfelső emeletéről származik, ahol igen gyakran belevegősödik a radiátorrendszer. Ilyenkor vagy mi segítünk a hiba elhárításában, vagy a fogyasztó bíz meg valakit vele. Ez a legjellemzőbb hiba. Naponta körülbelül húsz hívásunk volt, minden hívásra reagáltunk, és minden problémát sikerült gyorsan megoldanunk. A fogyasztóknak azt tanácsolnám, hogy figyeljenek arra, hogy ne legyen túlfűtés. Amennyiben nagyon meleg van a lakásukban, ne az ablakokat nyissák ki, hanem vagy telefonáljanak nekünk, vagy pedig, és ez a szabályos eljárás, használják a radiátorszelepeket. Ezenkívül, ha bármilyen csöpögést vagy folyást észlelnek, azonnal jelentsék, hogy útbaigazítást tudjunk adni – nyilatkozta Ábrahám Attila, akitől azt is megtudtuk, hogy a Távfűtőművek a szabályoknak megfelelően két hétre elegendő alternatív tüzelőanyaggal (pakurával) rendelkezik, azonban legutóbb 2009-ben lépett fel olyan mértékű gázhiány, hogy a tartalék fűtőanyaggal kellett dolgozniuk.