2024. április 18., csütörtök

Bestiális gyilkosság Párizsban

A honfitársunk egy tipikus iszlamista terrorista merénylet áldozata lett – mondta Emmanuel Macron köztársasági elnök

A lehető legkeményebben föl fog lépni a francia állam a köztársasági eszme védelmében – reagált szombaton a francia kormányfő arra az előző napi bestiális gyilkosságra, amelyben egy menekültstátust kapott, moszkvai születésű csecsen diák késsel megölt és lefejezett egy középiskolai történelemtanárt Párizs külvárosában.

Virággal búcsúznak az emberek a meggyilkolt tanártól (Fotó: AP/Beta)

Virággal búcsúznak az emberek a meggyilkolt tanártól (Fotó: AP/Beta)

A köztársaságot szúrta szíven egyik védelmezőjén keresztül az iszlamista terrorizmus – írta a gyilkosságról Jean Castex kormányfő Twitter-üzenetben.
A tanáraival szolidaritást vállalva az állam a lehető leghatározottabban fog reagálni, azért, hogy a köztársaság és annak polgárai szabadon élhessenek. Soha nem fogjuk föladni. Soha – üzente a kormányfő.

Előző nap hasonlóan határozott hangnemben beszélt Emmanuel Macron francia elnök a gyilkosság helyszínén:
– Az egyik állampolgárunkat azért ölték meg, mert a szólásszabadságról tanított a diákjainak, azt tanította, hogy lehet hinni vagy nem hinni. A honfitársunk egy tipikus iszlamista terrorista merénylet áldozata lett – mondta a támadás helyszínén késő este az államfő. – A sötétség és az erőszak nem fog győzni. Nem oszt meg minket. Pedig ezt akarják, de nekünk ki kell tartanunk együtt – tette hozzá Emmanuel Macron, aki a helyszínen találkozott az iskola igazgatójával és tanáraival, s arra kérte a teljes nemzetet, hogy fogjon össze a tanárok mellett, támogassa és védelmezze őket.

A tanár az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt. Az osztályból több tanuló szülei is tiltakoztak emiatt, és a tanárt állítólag megfenyegették.

Pénteken egy 18 éves moszkvai születésű csecsen fiú a nyílt utcán késsel megölte a tanárt, és levágta a fejét. A tettest a rendőrök lelőtték, mert nem engedelmeskedett a felszólításuknak.

Jean-Francois Ricard terrorelhárítási főügyész elmondta, hogy terrorista indítékkal elkövetett gyilkosság miatt nyomozást indítottak az ügyben. Ricard hozzátette: az elkövető márciusban menekült státust és tízéves tartózkodási engedélyt kapott Franciaországban, és nem volt ismert a titkosszolgálatok előtt.

Franciaország számos csecsennek nyújtott menedéket azóta, hogy az orosz hadsereg offenzívát indított iszlamista csecsen szakadárok ellen a kilencvenes években és a kétezres évek elején.

A hatóságok őrizetbe vették az elkövető több családtagját. Összesen kilenc embert fogtak el az üggyel kapcsolatban, köztük a gyilkos szüleit, nagyapját, 17 éves öccsét, egyik diáktársának apját és egy másik férfit, valamint több barátját – mondta el Ricard. A főügyész hozzátette: az elkövető apjának egyik féltestvére 2014-ben csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában.

A nyomozás előzetes eredményei szerint a gyilkos a helyi diákoktól kérdezősködött Samuel Paty-ról, a szóban forgó tanárról. A 47 éves földrajz-történelem szakos oktató fejéről fényképet is közzétett a Twitteren. A hozzá tartozó üzenetben azt írta: üzeni a „hitetlenek vezetőjének”, Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy végzett egy „pokolfajzattal, aki becsmérelte Mohamed prófétát”.

A párizsi orosz nagykövetség közölte: a támadónak nem volt kapcsolata Oroszországgal.

A meggyilkolt tanár középiskoláját gyászolók lepték el. Többen tanár vagyok felirattal jelentek meg a helyszínen.

2015 januárjában Párizsban két dzsihadista merénylő vérfürdőt rendezett a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében: 12 embert agyonlőttek, 11 másikat megsebesítettek. A terrortámadást azzal indokolták, hogy bosszút akartak állni azért, mert a lap karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról.
Három héten belül ez már a második terrorista indíttatású támadás Franciaországban, amely a Mohamed-karikatúrákhoz köthető. A múlt hónapban letartóztattak egy fiatal pakisztáni férfit, aki egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A férfi az újrapublikált Mohamed-karikatúrák miatt azt vette a fejébe, hogy felgyújtja a vicclap szerkesztőségét.