2024. március 29., péntek

A színfalak mögött

Napok címmel nyílt meg Nenad Karlić divatfotós első önálló tárlata
A kiállítás

A kiállítás

A kiállított képek a szokásostól eltérő módon mutatják meg a divatbemutatók világát. Az újvidéki Nenad Karlić művei tükrözik a kulisszák mögötti pillanatokat, az emberi erő törékenységét is. A harminckét éves fiatalember 13 éve foglalkozik fényképezéssel. Első fényképészeti tapasztalatait fotóriporterként az újvidéki Dnevnik napilapban szerezte, melynek 2007-ben lett a munkatársa. Fotóriporterként több újságnál is dolgozott, 2017 és 2019 között pedig a tartományi kormány fotósaként tevékenykedett. Ugyanakkor több hazai és külföldi ügynökséggel is együttműködött. Karrierje fordulópontját a világhírű L’oreal és Matrix kozmetikai és hajápolási termékeket gyártó márkákkal való együttműködése hozta meg. Ez volt az első alkalom, amikor megérezte a divatesemények hangulatát, és a színfalak mögé is betekintést nyert. Ez megnyitotta számára a divat világába vezető ajtót, és lehetőséget adott arra, hogy lencséjével jelentős eseményeket rögzítsen.

Nenad Karlić

Nenad Karlić

Öntőforma

Öntőforma


Nenad szerint a jó divatfotós a modell és a ruha pozitív tulajdonságait egyesíti a képen, ezáltal éri el a megfelelő hatást.
-- Modellfotózáskor főként a hangulat, a bemutatott ruházat és a kiegészítők játsszák a főszerepet. Nagyon fontos minden részlet kiválasztása, a helyszín, a ruhák, a kellékek, a kiegészítők összeállítása. A modell feladata a ruhák megfelelő prezentálása, a fotósé pedig mindennek a legszebb, legszínvonalasabb megörökítése. Eladhatóvá, kívánatossá kell tenni a vásárlók számára a ruhákat és a kiegészítőket. Az ember érzelmi lény, nem elsősorban az eszével, hanem sokszor a szemével dönt. A divat első szabálya meglátni és megszeretni! Ezt kell tükröznie az elkészült képeknek is – emelte ki.
A fotós hosszú évek óta fotózza az ország fontos divateseményeit, mint pl. a belgrádi a szerbiai divatheteket. Az elkötelezettség és a professzionalizmus nem maradt észrevétlen, Nenad Karlić munkáit több divatmagazin is publikálta. 2018-ban a belgrádi divathéten elnyerte a legjobb fiatal fotós díját. A 26 fényképből álló Napok kiállítás a divatfotós első önálló tárlata. Nenad sajátos szemléletmódot alakított ki a divatfotózásról, a fotóriporterként eltöltött évek tapasztalatainak köszönhetően. A fotósorozatban a kulisszák mögötti pillanatok gondos válogatása jelenik meg.
-- Fotóriporterként betekintést nyertem a divathetek rejtett világába, megfigyelhettem hogyan is készülnek a szupersminkek és -frizurák. Sokan nem tudják, hogy egy 10-15 perces divatbemutató mögött gyakorlatilag fél napos készülődés áll. Ritkán látni akkora nyüzsgést, mint amilyen a divatesemények színfalai mögött fogad bennünket. A modelleknek szinte csupán másodpercei vannak az átöltözésre. A lányok a show alatt 2-3 alkalommal öltöznek át, hogy bemutathassák a tervező összes ruháját. Nagyon gyorsnak és precíznek kell lenniük, emellett nagyon türelmesnek. Csöndben, mosolyogva tűrik, hogy a fodrász- és sminkmesterek dívává varázsolják őket – fejtette ki. A fotós ezeket a pillanatokat kapta lencsevégre, a fotók a modelleket nem díszbabaként ábrázolják, hanem élőlényként, ahol érzelmeik bemutatásán van a hangsúly. Nenad megmutatja mit élnek át a modellek fizikailag és pszichikailag egy-egy divatesemény előtt. A kulisszák mögötti függöny elhúzásával lehetővé válik a közönség számára, hogy kibogozzák a divattermelés és a szépség rejtett világát.