2024. április 26., péntek

Kedden ismeretes lesz az új szerb kormány összetétele

Kedden ül össze a Szerb Haladó Párt elnöksége, és az ülést követően – várhatóan – bejelentik az új kormány összetételét.

A Novosti értesülése szerintAna Brnabićkormányalakító bemutatja új csapatát, majd ezt követően a kormány megalakítására vonatkozó hivatalos javaslatot a parlament elé terjesztik, és a hét végéig várhatóan beiktatják a tagokat. Mint ismeretes, az alkotmány értelmében legkésőbb november 3-áig meg kell alakítani a kormányt.

Hosszú várakozás után tehát várhatóan kedden az is kiderül, a haladók folytatják-e az együttműködést a szocialistákkal, és mekkora teret biztosítanak az Aleksandar Šapić vezette SPAS képviselőinek.

A már kiszűrődött hírek szerint az új kormányban több nő lesz, mint eddig, és a tárcák száma is emelkedik, minthogy erre utalnak Aleksandar Vučić államfőnek és az SZHP elnökének nyilvánosan elhangzott javaslatai a kormányalakítással megbízott Ana Brnabićnak. A kormány két új minisztériummal bővülhet. Az egyik az emberi és kisebbségi jogokért, illetve a társadalmi párbeszédért felelős tárca, a másik vélhetően a korábban emlgetett családügyi minisztérium lesz. A kormányalakítással megbízott Brnabić kijelentette, hogy az új végrehajtó szerv a korábbinál nagyobb intenzitással fog fellépni a szervezett bűnözés és a korrupció ellen.