2024. április 25., csütörtök

Szerbiában kevesebb mint egy százalékot tesz ki a biotermelés

Elenyésző mennyiségben terjedt el Szerbiában az organikus, vagy biotermesztés, még az 1 százalékot sem éri el a mezőgazdasági össztermelésben. A fejlett országokban, mint pl. Ausztriában ez az arány a 20 százalékot is eléri, ami nem csoda, hiszen az Európai Unió piacán az egészséges élelmiszer az egyik legkeresettebb árucikk. Ez a magyarázata annak, hogy a biotermesztés egyre nagyobb népszerűségnek örvend, bár a munkaigényes ágazat még ott sem terjedt el megnyugtató mértékben, de sokkal inkább, mint világviszonylatban.

Szerbiában a kisebb gazdaságok vállalták fel ezt a fajta termelést, számukat kb. 7000-re teszik – írja a Novosti napilap.

Branislav Raketić, a mezőgazdasági minisztérum élelembiztonsági csoportjának vezetője szerint az organikus növénytermesztésnek van jövője, és mind jelentősebb szerepe lesz. Ezért a szaktárca növelte a szubvenciókat, és azon fáradozik, hogy az organikus termelés hektáronkénti támogatását is megnöveljék a többihez viszonytíva nagyobb arányban.

Az organikus termékeket gond nélkül tudjuk külföldön értékesíteni. Jelenleg évi 25 millió eurós kivitelről van szó, amit leginkább az EU országaiban bonyolítunk le – mondta Raketić. – A biogazdálkodás a fiatalokat is itthonmaradásra ösztönözheti. Fontos, hogy egyesületbe tömörüljenek, így könnyebben vehetik a piacon jelentkező akadályokat – mondta. Majd kifejtette, arra törekszenek, hogy az itthoni fogyasztókat se hagyják cserben, hiszen számtalan esetben átverik őket (különösen a piacokon): hagyományos módon termelt árut adnak el nekik biotermék fejében és árán. Hogy ezt a komoly szabálysértést megakadályozzák, egy IT-házzal kidolgoznak egy organikus adatbázist, hogy megvédjék és támogassák a szerbiai biotermékfogyasztókat.