2024. április 24., szerda

Stabil marad a dinár

Nincs ok aggodalomra, a dinár stabil marad, és az inflációt is féken tartjuk – nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank kormányzója. Mint kifejtette, jelentős eredmény, hogy a dinár stabilitásában a külföldi befektetők sem kételkednek, így szeptember végéig már 1,8 milliárd eurót fektettek be Szerbiában. Ez a tendencia várhatóan nem változik, és év végéig akár 2,3 milliárd euróra növekszik. A külföldi adósság szintje nem fogja átlépni az 59 százalékot, szögezte le Tabaković, és ennek csupán 3,5 százaléka problematikus. 

Kitért arra is, hogy most először elégedetlen a Nemzetközi Valutaalap Szerbiára vonatkozó -1,5 százalékos gazdasági előrejelzésével.

Először vagyok elégedetlen az előrejelzéssel, mivel a Szerbiai Nemzeti Bank -1 százalékos becsléssel állt elő erre az évre vonatkozóan, ami visszafogottnak és óvatosnak mondható, hiszen azt várjuk, hogy nullán leszünk. A valutaalappal 2014 óta együttműködünk, ezért tudhatják, hogy átlátható az ügyvezetésünk, és megbízható, hiteles adatokkal szolgálunk. Épp ezért érthetetlen számomra, hogyan jutottak a -1,5 százalékhoz – mondta többek között a bankkormányzó.