2024. április 19., péntek

Tartósan stabil a dinár

A nemzeti bank egyszázalékos gazdasági visszaeséssel számol

A dinár értékének stabilitását immár senki sem vonhatja kétségbe – mondta tegnap Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) kormányzója. Hangsúlyozta, hogy a lakosoknak nem kell tartaniuk attól, hogy változni fog a fenntartott érték. A legfontosabb pedig az, hogy a tartós stabilitást a külföldi befektetők is látják, és folytatják a beruházásaikat országunkban – tette hozzá a bankkormányzó.

Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) kormányzója (Fotó: Beta)

Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) kormányzója (Fotó: Beta)

Tabaković a Szerbiai RTV műsorában kifejtette: most történt meg először, hogy elégedetlen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) prognózisával, amely 1,5 százalékos szerb GDP-csökkenést irányoz elő az idei évre. A Szerbiai Nemzeti Bank ugyanis ennél kisebb, 1 százalékos gazdasági visszaeséssel számol, ami a bankkormányzó szerint reális, valós tényeken alapuló elemzések eredménye. Ugyanazon adatok alapján azonban az IMF, azzal a magyarázattal, hogy nem kerülheti meg saját intézményének szakértői becslését, nagyobb csökkenéssel számol – magyarázta az SZNB elnöke.

Ugyanakkor emlékeztetett, hogy az egyedi szerb költségvetési politika és a jó fiskális politikát illető jó intézményi együttműködés miatt a nemzetközi piacon a dicsérő „házőrző” jelzővel illetik a szerb pénzügyi rendszert.

– Az annyit költeni, amennyit keresünk egyszerű elv alapján működő politika az egységesített intézményrendszer eredménye, amelyben kiemelt szerepe van a szerb kormánynak és a nemzeti banknak. Ez a kulcsa a dinár stabilitásának, amely a külföldi befektetőknek is biztonságot nyújt. Szeptember elejéig már 1,8 milliárd euró értékű külföldi beruházás valósult meg Szerbiában, az év végéig pedig előreláthatóan ez az összeg 2,3 milliárdra növekszik. A küladósság viszont nem fogja túllépni az 59 százalékot – tette hozzá Tabaković.

A központi bank az év eleje óta 215 millió eurót adott el. Ebből 90 milliót akkor értékesített a dinár védelmében, amikor az emberek a koronavírus megjelenése miatt az első két napon hevesen reagáltak – részletezte a bankkormányzó. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor a kezdeti reakciók lecsengtek, a lakosok is felismerték, hogy nem kell aggódni, mert a Szerbiai Nemzeti Bank képes fenntartani a dinár stabilitását.

– A devizapiaci beavatkozások révén nekünk több mint 5 milliárd euró tartalékunk van arra a célra, hogy a dinár megtartsa az értékét. Összesen pedig 13,5 milliárd euró az állami devizatartalékunk.

A bankkormányzó szerint a lakosoknak tehát nem kell tartaniuk az inflációtól. Kiemelte, hogy a megfizetetlen kölcsönök mértékében is élen jár Szerbia, hisz a hiteleknek csupán a 3,5 százaléka tekinthető problémásnak. A Szerbiai Nemzeti Banknak vannak eszközei, amelyekkel a megfizettetés szintjét fenntarthatja – hangsúlyozta Tabaković.

– A központi bank támogatta az országban működő pénzintézeteket, hogy olyan dináralapú kölcsönöket ajánljon fel a gazdasági szereplőknek, amelyek kamatjai szinte egyenlőek a devizaalapú hitelek kamatjaival – tette hozzá a bankkormányzó. Kifejtette, hogy a Szerbiában működő pénzintézetek csak egy ajánlást nem fogadtak el a nemzeti banktól: a lakáshitelek önrészének 20-ról 10 százalékra való csökkentését csak egy bank alkalmazza területeinken. Hosszú távon azonban ez nem tesz jót a pénzintézeteknek, hisz harcolniuk kell majd az ügyfelekért – tette hozzá Tabaković.

Kiemelte, hogy Szerbiának stabil pénzügyi rendszere van, amelyre alapozni lehet. A lakosok tehát bízhatnak az árfolyam megmaradásában: felzárkóztunk azok közé az országok közé, amelyekben szívesen élnek az emberek – fejtette ki véleményét a bankkormányzó.