2024. április 23., kedd

Mérsékelt béremelést tanácsol az IMF

Jövőre visszafogottan kell növelni a közalkalmazottak bérét, a nyugdíjakat a korábban megbeszélt svájci képlet szerint kell emelni, az ,,ad hoc”, azaz egyszeri, alkalmi kifizetésektől pedig tartózkodni kell. Erre hívta fel a figyelmet Jan Kees Martijn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének vezetője a januárban záruló tanácsadói program utolsó felülvizsgálata keretében, internetes kapcsolat útján folytatott tárgyalások befejeztével.

Ana Brnabić kormányfő Jan Kees Martijnnel tárgyal videókonferencia keretében (Fotó: Beta)

Ana Brnabić kormányfő Jan Kees Martijnnel tárgyal videókonferencia keretében (Fotó: Beta)

Írásbeli nyilatkozatában közölte, hogy az IMF-csoport ,,termékeny” véleménycserét folytatott, és megállapodott a szerbiai hatóságokkal a további lépésekről, ugyanis az utolsó revízió sikere a hátramaradt programfeltételek belgrádi teljesítésétől függ. Az eredményeket jóvá kell hagynia az IMF Végrehajtó Bizottságának is; a testület várhatóan január elején értékeli a megbeszélésekről készülő jelentést. Martijn megállapítása szerint a program végrehajtása általában a tervek szerint zajlik, a járvány miatt a második negyedévi, hirtelen visszaesést követően a gazdasági tevékenység újbóli fellendülése tapasztalható, a kormányzat válságkezelő intézkedései fontos szerepet játszottak, és várható, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 2020-ban 1,5%-os reális visszaesést jegyez, 2021-ben pedig 5%-os növekedést. Az adatok arra utalnak, hogy a válságból való kilábalás a korábban vártnál gyorsabb lesz, de a világjárvány okozta bizonytalanság miatt a prognózis is kétséges. Az infláció továbbra is alacsony, jövőre minden bizonnyal a jegybank által meghatározott célsáv alsó tartományában marad, a bankrendszer stabil és fizetőképes, a költségvetési hiány az idén a GDP 9%-a alatt, a közadósság pedig előreláthatóan a GDP 60%-a alatt marad.

Az IMF szakértői megállapodtak a szerbiai hatóságokkal a jövő évi költségvetés kulcsfontosságú paramétereit illetően is. A nemzetközi pénzügyi intézmény küldöttségvezetőjének megfogalmazása szerint fontos, hogy az utóbbi 3 évben megemelt közalkalmazotti bérek kifizetésére szükséges összeg a GDP-nek egy fenntarthatóbb részét eméssze fel, az állami vállalatok esetleges támogatása pedig átlátható módon történjen. Az állami szektorban le kell zárni a bérezési rendszer késlekedő reformját, és döntő fontosságú a közvállalatok, köztük a Villanygazdaság korporatív igazgatásának továbbfejlesztése. ,,Támogatjuk a Kereskedelmi Bank privatizálási eljárásának befejezését és a pancsovai Vegyi Művek magánosítását célzó erőfeszítéseket” – írja egyebek között az IMF küldöttségvezetője.