2024. április 25., csütörtök

A felhő(n)járó

Csütörtökön este a Zentai Alkotóházban alkalmi kiállítással egybekötve bemutatták Péter László és Varga Lilla Fujkin István horgosi születésű autodidakta képzőművészről összeállított, Felhő(n)járó című kötetét, amely a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. A művésszel Virág Gábor, a kiadó igazgatója és Bordás Győző, a kötet szerkesztője beszélgetett.

Bordás Győző, Fujkin István és Virág Gábor a könyvbemutatón (Szögi Csaba felvétele)

Bordás Győző, Fujkin István és Virág Gábor a könyvbemutatón (Szögi Csaba felvétele)

Fujkin 1974 óta dolgozik hivatásszerűen a vizuális művészetek területén, és állít ki rendszeresen. Munkáit a kezdetektől publikálták vajdasági lapok, a nyolcvanas évek elejétől pedig Magyarországon is rendszeresen jelennek meg. 1990-ben áttelepült Magyarországra. Ott kidolgozta a multivíziós panorámavetítés új módszerét, emellett továbbra is lemezborítókat, illusztrációkat, címlapgrafikákat tervezett. Az ő nevéhez fűződik az egy- és többoldalas, szöveg nélküli képregény meghonosítása Magyarországon. 1997-ben Kanadába költözött, azóta alkotásait a hagyományos indián kultúra spirituális elemei hatják át. Ebben a témakörben folyt le a beszélgetés, amely egyébként a kiadvány ősbemutatója volt.

Az eseményt megelőzően Virág Gábor lapunknak elmondta, a kötetben egy olyan életmű elevenedik meg a kezdetektől a jelen pillanatig, amely többek között minden vajdasági magyar számára is fontos, beszéljünk akár a 80-as, 90-es években tervezett lemezborítóiról, amelyek ismert magyarországi zenekarok számára készültek, mint például az LGT, a Skorpió, az Edda vagy a Kormorán, ugyanakkor abból a szempontból is izgalmas, hogyan jelenik meg Fujkin munkáin a képzőművészet és a zene összefonódása, amely az ihlet szempontjából mindkét irányban működik. Virág emellett azt is elárulta, hogy a művész az utolsó délvidéki magyar indiánnak tartja magát, aki a régi korok hagyományait próbálja átültetni a modern világba, és mindez együtt adja a kiadvány igazi értékét.