2024. április 25., csütörtök

Két keréken Temesvárra

A becslések szerint évente nyolcezren használják majd a Nagybecskerekről induló kerékpárutat

Nagybecskerek és Temesvár között egykor élénk forgalom volt, úgy szárazföldön, mint a Béga-csatornán. Az elmúlt fél évszázadban azonban szinte megszakadt az összeköttetés a kettészakított Bánát legnagyobb városai között. Ma sem buszközlekedés, sem vasúti járat nincs. Ha minden a tervek szerint halad – és persze, ha a határok átjárhatók lesznek –, akkor akár már jövőre változik a helyzet: kerékpárúton el lehet jutni az egyik városból a másikba. Mégpedig a lehető legrövidebb úton.

Kerekes József: Ótelek is közelebb kerül (Kecskés István felvétele)

Kerekes József: Ótelek is közelebb kerül (Kecskés István felvétele)

Mert a változékony időjárás ellenére sem álltak le a Nagybecskerek és Temesvár közötti kerékpárút körüli munkálatok. Vannak, akik már – egyes szakaszain – használják is az utat. A kerékpárút a Béga-csatorna töltésén épül Nagybecskerektől Szerbittabéig. Hossza 38 kilométer. Az út egyenes, mivel követi a csatornát.

– Részt vehettünk a kerékpárút romániai szakaszának a megnyitóján, melynek a megvalósításán is közösen dolgoztunk. 2015-ben elkészült és megnyílt Temesvártól a határig vezető kerékpárút. Az új stratégiai projektum alapján most készül a kerékpárút a mi oldalunkon is. A partnerek célja és feladata, hogy az 2021. augusztus 2-áig elkészüljön. Attól kezdve – de akár még annál hamarább is – használhatjuk majd ezt a kerékpárutat. A két város és a két szomszédos ország ezzel az úttal összeköttetést nyer, egyben ez lesz a legrövidebb út Nagybecskerek és Temesvár között: mindössze 75 kilométer. Ezen az úton a becskerekiek és a környéken élők kerékpárjaikkal vagy elektromos bringáikkal közlekedhetnek. A kerékpárút mentén pihenőhelyeket létesítünk és tervben van az is, hogy a kerékpárosok részére akkumulátortöltőket is felszereljünk. Eddig csak a folyó mellett éltünk, ezentúl biciklizhetünk is a töltésen, de a folyó adta egyéb lehetőségeket is kihasználhatjuk – mondja Duško Radišić, a projektum koordinátora.

A navigációs infrastruktúra újjáélesztése a Begán című (vagy rövidítve Bega) projektum legnagyobb részben határon átnyúló IPA-projektumból valósul meg, melynek összértéke 14 millió euró. Ebből a kerékpárútra eső rész valamivel több mint kétmillió euró. Az út nagyobb része Bégaszentgyörgy község területén halad át.

– Ez a két országnak stratégiai jelentőségű, határon átnyúló projektuma, amely még inkább megerősíti a kapcsolatokat. A kerékpárúttól azt reméljük, hogy segít majd a község gazdaságának fellendítésében, mivel a fejletlen községek közé tartozunk. Ezért is örülünk minden ilyen beruházásnak. Tehát jelentős hasznot várunk gazdasági és turisztikai szempontból is. Ráadásul a kerékpárút nagyobb része községünk területén halad át. Amint az látható is, a munkálatok a végéhez közelednek. A kivitelező a Vajdaság Vizei Közvállalat, és eddig minden a tervek szerint halad. Reméljük, hogy a határidőben, vagyis az idei év végéig elkészül a kerékpárút és lassan hozzáfoghatunk az út megismertetéséhez, valamint az egészséges életmód hirdetéséhez, amihez a kerékpáros turizmus nagyban hozzájárul. A turizmusnak ez az ága a fejlett világban nagy népszerűségnek örvend. De nálunk is kezd teret hódítani – hallottuk Mitar Šarenactól, a bégaszentgyörgyi Turisztikai Szervezet igazgatójától.

Már a határ közelében dolgoznak (Kecskés István felvétele)

Már a határ közelében dolgoznak (Kecskés István felvétele)

A magyarittabéiek is sokat várnak a kerékpárúttól, amelyen három bekötőutat is terveznek létesíteni. Az út mellett pedig ismertetőket helyeznek ki a faluról.

– Mint minden befektetés, ez a kerékpárút is nagyon sokat jelent nekünk. A becslések szerint ezen az úton nyolcezer kerékpáros halad majd át évente. Mikor egy 500-600 lakosú falun nyolcezer ember áthalad, az nem kevés. Csak tíz százalékuk álljon meg, nézze meg Ittabét, az nekünk sokat jelent majd – mondta Kerekes József tanácselnök.

A kerékpárút egyúttal közelebb hozza a határ két oldalán – egymástól alig néhány kilométerre – fekvő falut, Magyarittabét és Óteleket. Ugyanis, Szerbittabénél kishatárátlépő nyílik a bringázók, a gyalogosok és a vízen közlekedők számára.

– Tudomásunk szerint Ótelek az első olyan település a román oldalon, ahol többségében magyarok élnek. Egykor élénk kapcsolat volt a két szomszédos falu között. De most nekünk hatvan kilométert kell megtenni, hogy Ótelekig érjünk. Ezzel a kerékpárúttal ez a távolság lényegesen csökkenni fog, lehet, hogy mindössze tíz kilométerre. Reméljük, hogy ez előmozdítja a kapcsolatainkat, vagyis megerősíti azt, ami idáig is megvolt. Elsősorban rokoni, baráti kapcsolatokról van szó, de ezeket határon átnyúló pályázatokkal tovább tudjuk bővíteni – nyilatkozta Magyarittabé tanácselnöke.

A kerékpárút építésével párhuzamosan Nagybecskereken elkezdték a Béga partjának a rendezését is, és kiépült egy csónakkikötő is. Lassan egy új képet kap a város a folyóról, akárcsak a folyó is, a partról nézve.

– Ez a projektum a Béga hajózhatóvá tételének az első szakasza. Négy vízlépcsőt kell felújítani (kettőt nálunk, és kettőt a romániai oldalon), mert azok jelenlegi állapota akadályozza a hajóforgalmat. Ennek a munkának az elvégzésével lehetővé válik a hajózás a Bégán, de csak a kisebb hajók számára. A végső cél a Béga teljes iszaptalanítása, mint ahogy az Romániában megtörtént. Ehhez viszont tudnunk kell, pontosabban a Vajdaság Vizei Közvállalatnak, hogy az mennyibe kerül, hova rakják le az iszapot, milyen módszerrel végeznék el ezt a munkát. Minderre választ kapunk ezzel a projektummal, mivel a támogatásból elkészül ennek a nagyobb projektumnak a műszaki dokumentációja is. Tehát ennek a projektumnak a befejezésével meglesz az alapfeltétel arra, hogy pályázhassunk az EU egy következő pályázatán. Onnan várjuk a szükséges anyagiakat, a végösszeget most még nem tudjuk. Annyi biztos, hogy nem kis beruházásról van szó. A cél az, hogy a Béga-csatornát teljesen kitakarítsuk, és teljesítsük a közös elvárást: hogy a Béga újból folyó legyen – szögezte le Duško Radišić.

Nagybecskereken azonban még egy fontos beruházást kell elvégezni. Az pedig a szennyvíztisztító-berendezés megépítése. Jelenleg ugyanis a város összes szennyvizét a Bégába engedik.