2024. április 18., csütörtök

Ismét módosul a költségvetés

Ülésezett a kishegyesi községi képviselő-testület – Kihelyezett tagozatot nyit a Topolyai Zeneiskola

Pénteken délelőtt Kishegyes község képviselő-testülete, jelenlegi összetételében, megtartotta negyedik rendes ülését. A napirenden 15 pont szerepelt, köztük olyan lényegesek, mint a községi költségvetés módosítása és a Topolyai Zeneiskola kihelyezett tagozata megnyitásának jóváhagyása.

Kishegyes község költségvetését az idén a képviselő-testület pénteki ülésén harmadik alkalommal módosították (Lakatos János felvétele)

Kishegyes község költségvetését az idén a képviselő-testület pénteki ülésén harmadik alkalommal módosították (Lakatos János felvétele)

Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a képviselők elfogadták a 2020-as évi költségvetés módosítására vonatkozó határozatot.

– A pénzügyi osztály előkészítése és a községi tanács jóváhagyása után került a képviselő-testület elé a költségvetés módosítása. Ebben az a legfontosabb, hogy összhangba kell hozni az önkormányzat bevételeit és a tavalyi év végén az idei évre tervezett kiadásokat. A járványhelyzet miatt számos változtatásra volt szükség. Csak a legfontosabbakat említeném, bizonyos projektumokat szükséges volt a jövő évre halasztani. A szennyvíztisztító építésére érkező tartományi források átütemezése végett nekünk is követnünk kell a tartomány költségvetését. Bizonyos része az idén fog megvalósulni, de egy része áttolódik a jövő évre. Egy pozitívumot is szeretnék megemlíteni: a kishegyesi vízhelyzetet két kúttal szeretnénk javítani. Mindkét kút szerepel a költségvetés módosításában is, és a közbeszerzési eljárás megkezdése lesz a következő lépés – számolt be a képviselő-testület elnöke.

CSÖKKENŐ BEVÉTELEK

Kishegyes község költségvetését az idén most módosították harmadik alkalommal. A mostani módosítás utáni összege egymilliárd-kétszázmillió dinár, ami 457 millióval kevesebb, mint a második költségvetés-módosításkor volt. A járványhelyzet miatt csökkent a költségvetés bevételi oldala, az önkormányzat pénzügyi osztálya ezért felülvizsgálta a kiadásokat és a költségvetési felhasználókat, és a javasolt módosításokat beépítette a költségvetésbe.

KIHELYEZETT ZENEISKOLAI TAGOZAT MINDHÁROM TELEPÜLÉSEN

A költségvetés módosítása mellett egy másik fontos napirendi pont volt, hogy Kishegyes községben is kihelyezett tagozatot nyit a Topolyai Zeneiskola. Sárközi István ennek kapcsán elmondta, hogy mindhárom településen lesz kihelyezett tagozat.

– Számomra különösen pozitív történet, hogy a Topolyai Zeneiskolát sikerül beépíteni az iskolahálózatba. Ennek az alapja a zeneiskola által kidolgozott hatástanulmány, ugyanakkor az önkormányzat is kidolgozott egy hasonló hatástanulmányt. Ezeket jóváhagyta a Magyar Nemzeti Tanács és a Montenegrói Nemzeti Tanács. Most, hogy elfogadta a képviselő-testület is, továbbítani fogjuk a tartományi oktatási titkárságnak. Ezzel egy több évtizedes helyzet rendeződik, azok a kishegyesi, bácsfeketehegyi és szeghegyi diákok, akik a zeneiskolába iratkoznak, már a kihelyezett tagozatok diákjai lesznek – mondta el Sárközi István, majd arról is szólt, hogy mindhárom településen megteremtették a feltételeket a zenei oktatáshoz. Bízunk benne, hogy a már most is népszerű zenei oktatás egyre nagyobb érdeklődésre számíthat – fogalmazott a községi képviselő-testület elnöke.

Pénteki ülésén a testület az említett témák mellett elfogadta a tartózkodási illeték megváltoztatására vonatkozó határozatot, megtörténtek a szeghegyi népegyetem felszámolására vonatkozó utolsó jogi lépések, elfogadták a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény idei munkatervének megvalósulásáról szóló beszámolót és a jövő évi munkatervet.