2024. április 19., péntek

Előkészítették a kikötő bejegyzését

Adán a Sidro egyesület a Tisza-parti csónakkikötő kibővítését is tervezi a telítettség miatt

Az adai csónakkikötőt működtető, valamint a csónaktulajdonosokat és a természetbarátokat tömörítő Sidro Tisza-kedvelők Egyesülete előkészítette a létesítmény hivatalos kikötőként való regisztrációját, amelyet szeretnének jövőre lebonyolítani. Ada község önkormányzatának támogatásával tervezik a létesítmény kibővítését is, mivel nincs több hely a vízi járművek kikötésére. Igény viszont lenne erre a Tisza-parti kemping közelsége miatt, főként a nyári időszakban – tudtuk meg Varga Elfridétől, az egyesület frissen megválasztott elnökétől, aki elmondta, hogy október 10-én tartottak tisztújítást Sidróban, amelynek tagsága mintegy százhúsz helybeli és vidéki tagot számlál.

Az adai csónakkikötő minden évben megtelik csónakokkal (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai csónakkikötő minden évben megtelik csónakokkal (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az egyesület távozó elnöke Bozsóki Oszkár. A tisztújítás után az igazgatóbizottságban zömében megmaradtak a régi tagok, akik tudják, milyen feladatokat és szervezési tevékenységeket igényel az egyesület működtetése. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy megválasztottak a Sidro elnökének, hiszen az egyesületnek mindössze néhány női tagja van, főként férfiak alkotják a tagságot. Az elnökhelyettes Könyves Tibor lett, a titkár maradt Volford Attila, a pénztárosnak Dobrotka Nándort nevezték ki, az igazgatóbizottság tagjának pedig Muzslai Lászlót, Losonc Istvánt és Miloš Velickit választották meg. Az ellenőrző bizottság elnöke Karácsonyi József lett, a tagok pedig Solymosi József és Horváth Imre lettek – közölte Varga Elfride, aki ezt megelőzően az elnökhelyettesi tisztséget töltötte be az egyesületben, majd hozzátette, az újonnan kinevezett vezetőség megbízatása öt évre szól.

Az adai csónakkikötőben egész évben folyamatosan őrzik a csónakokat. Varga Elfride közölte, hogy az emberek többségének a vízi járművei a nyári idényben, vagyis április 1-jétől november 1-jéig horgonyoznak a kikötőben, viszont ha valaki nem tudja hazaszállítani a csónakot, akkor azt kivontatják a partra, és ott is felügyelet alatt van. Emellett a csónakkikötőben őrzik a helyi önkormányzat által a Tisza-parti strandra, a fürdőzőnek készített mobil mólót is. A Sidro elnöke kiemelte, az egyik legfontosabb tervük, hogy bejegyeztessék a kikötőt.

– A kikötő bejegyeztetésére mostanra teremtődtek meg a feltételek. Eddig azon ügyködtünk a korábbi vezetőséggel, hogy a kikötő és a dokkok kialakításánál megfeleljünk a törvényes előírásoknak a vízi közlekedés terén és a kikötést illetően is. Ebben nagy segítséget nyújtott a helyi önkormányzat, valamint az egyesület is nagymértékben hozzájárul a feltételek teljesítéséhez. Az igazgatóbizottság következő feladata a létesítmény bejegyeztetése lesz hivatalos kikötőként. A csónakkikötőt hosszadalmas feladat volt előkészíteni a regisztrációra, jó lenne, ha ez jövőre megtörténne, azt viszont nem tudjuk, hogy ez mennyi időt vesz igénybe, mivel még nem csináltunk ilyet. Nem tudjuk, hogy mire számítsunk, úttörők vagyunk ebben az ügyben – nyilatkozta a Sidro elnöke, aki beszámolt a járvány okozta nehézségekről, az elvégzett és tervezett beruházásokról is.

– Az idén, ebben a karanténos évben a legnagyobb gondot a csónakok őrzése jelentette. A kikötőben nagyon sok csónak van, nagy értékűek, a rajtuk lévő csónakmotorokról nem is beszélve. Irigylésre méltó és ritka a Tiszán, talán a Dunán is olyan kikötő, amelynek ilyen tökéletesen meg van oldva az őrzése. Nagyon jól tervezték meg a csónakkikötőt, amely nem a nyílt folyóvízen, hanem egy kis öbölben, viszonylag zárt területen található, emiatt sokkal könnyebben őrizhető. Az egyesület folyóparti székházában egy vendéglátóipari cég tevékenykedik, amellyel van szerződésünk a létesítmény nappali őrzéséről. Az egyesületnek az éjszakai őrzés kerül pénzbe. A karantén időszakában gondot okozott, hogy az őrzők között volt 65 év feletti személy is, ezért ezt a helyzetet és a kijárási tilalmat volt a legnehezebb kezelni, de megoldottuk. Sokan nem is tudták levinni a csónakot, csak később szállították le, de rossz volt az időjárás, így az sem kedvezett. A csónakkikötőben sok gondot okoz még a vízi járművek ki- és behajózása, mert a bejáratot a folyó berakja üledékkel, ezért azt évente ki kell mélyíteni – magyarázta Varga Elfride.

– A helyi önkormányzat minden évben pályázat révén támogatja az egyesületet. Az idén ebből a támogatásból a nyílászárókat cseréltük ki az egyesület épületén. Műanyag ajtókat és ablakokat szereltettünk be, mivel a korábbi nyílászárók elég rossz állapotban voltak. Az adai II. helyi közösség is minden évben támogatja az egyesület munkáját. Mivel rossz állapotban volt az egyesület székháza előtti betonjárda, azt a Sidro önerőből, valamint szponzorok és a II. helyi közösség segítségével újrabetonozta. A kikötő nagyon jó, de jeleztük az önkormányzatnak, hogy bővítésre szorul, mert már évek óta teljesen megtelik csónakokkal. Nagyon szeretnénk kibővíteni a kikötőt, reméljük, hogy a tervünket sikerre visszük – fogalmazott az egyesületi elnök.