2024. április 24., szerda
KÖRNYEZETTUDATOS ÉLETMÓD

Visszatérőben a mosipelus

Egyre több anyuka választja a mosható pelenkát az egyszer használatos, eldobható helyett

Nemrég tartott előadást a mosható pelenkákról Szalma Emese fizikus, a Vajdasági mosimamik Facebook-csoport alapítója a szabadkai Népkör MMK Aranykapu játszóházában. Szalma Emese gyakorló anyuka, két gyermeke van, és behatóan foglalkozik a pelenkázás témájával.

Ha azt mondjuk, mosható pelenka, sokaknak a régi tetra textilpelenkák juthatnak eszükbe, amelyeknek a hajtogatása egyáltalán nem egyszerű. Ezek is léteznek még, de az újabb mosipelusok már messze nem ilyenek. Sokkal könnyebb a babákra adni, nagyon tetszetősek, és mindenféle kedves mintákkal kaphatók. Szalma Emese elmondása szerint egyre több anyuka választja ezeket.

Vajdaságban is beszerezhető

Miért lett ismét népszerű a mosható pelenka?

– Az elmúlt időszakban a modern anyukák kényelmi szempontból az eldobható pelenkát választották. Ugyanakkor akárcsak az eldobható, a mosható pelenka is fejlődött, csak kevesebb figyelem irányult rá. A kezdetleges mosható pelenkák egyszerűek voltak, a mostaniak azonban nagyon szépek, színesek, tarkák. Sokaknak épp ez tetszik meg és emiatt váltanak, de főképp környezeti szempontból.

Hogyan vélekednek a szakemberek?

– Az orvosok véleménye megoszlik. Nemrég jelent meg egy Vajdasághoz kötődő alaposabb összefoglaló. Abban több idevalósi bőrgyógyász is azt vallotta, hogy a baba bőrénél a legfontosabb az, hogy száraz legyen, minél kevesebb nedvesség érje. A pelenkának tehát jól kell szellőznie, legyen szó moshatóról vagy eldobhatóról. Többen a mosható pelenkát ajánlják, mivel az eldobható tartalmazhat olyan szereket, amelyek rosszul hatnak a bőrre. Anatómiai szempontból is tanácsolják, így az ún. svéd pelenkát is, hogy a babának meglegyen a terpesztartása. Környezetvédelmi szakemberek egyértelműen a mosható pelenkák pártján állnak. A kismamák gyakran megkérdezik tőlem, hogy a mosással valójában nem ártunk-e többet a környezetünknek. Erre azt szoktam mondani, hogy egyáltalán nem, hiszen a mosható pelenkát akár a többi ruhával együtt is moshatjuk. Esetleg csak heti egy géppel van több mosnivaló, de akkor ezzel az erővel dobjuk el a ruháinkat is. Minek mossunk bármit is, hiszen lassan mindent eldobunk. Emlékszem, a nagymamáink még a csomagolópapírt sem hajították azonnal a kukába, megpróbálták felhasználni más célra, újrahasznosítani, vagy legalább eltüzelték. A tanyavilágban nem is volt igazán szemét. Szerintem érdemesebb mosni, mint halmozni a szemetet. Mostanában eleve nagy figyelem irányul a környezettudatos életmódra. Ennek jegyében a mosható pelenka egyre népszerűbb, legalábbis így látom.

Milyen a hozzáállás Vajdaságban, Szerbiában, és milyen a világ más területein?

– Szinte országonként változó, és talán összefügg az életszínvonallal is. Úgy gondolnánk, hogy a szegényebb országokban használják leginkább a mosható pelenkát, de ez épp fordítva van. A fejlettebb országokban nagyobb figyelmet fordítanak a környezettudatos életmódra, és ott egyre jobban hódít. Érdekes, hogy épp ezekben az országokban, amilyen felkapott lett az eldobós, most úgy tér vissza a mosható. Franciaországban működnek olyan bölcsik, ahol úgy mosiznak, mint régen.

Könnyen hozzá lehet-e jutni a mosható pelenkákhoz?

Egyre több helyen lehet venni, és léteznek magyarországi, de szerbiai, vajdasági készítők is. Pont úgy, mint az eldobósnál, itt is vannak menő márkák, amelyek drágábbak, és megmutatkoznak a minőségbeli különbségek is. Nagy tehát a választék, és már Vajdaságban is beszerezhetők a mosipelusok. Ha több gyerekben gondolkodunk – hiszen akár a következőnél használhatjuk –, mindenképpen érdemes a jobb minőségűt választani. Amikor a csoportot megalapítottam, éppen az volt a cél, hogy keressük meg egymást, legyünk kapcsolatban, és ahol tudunk, segítsünk.

Hasznos tanácsok mosáshoz

Ajánlatos-e gyakrabban cserélni a mosható pelenkát?

– Nem feltétlenül. A fiam féléves volt, amikor elkezdtük használni a mosható pelenkákat. Akkor jutottam el oda, hogy már ne féljek attól, mit mondanak mások, hogy az emberek majd azt képzelik, hogy visszamentem az őskorba, és azt kérdezik, miért mosok, ha nem muszáj. Kipróbáltam tehát mindkettőt, és azt tapasztaltam, hogy az eldobhatót sem cserélem ritkábban. Tulajdonképpen épp az a baj, amikor a szülő ritkán cseréli a pelenkát. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerekek később válnak meg a pelustól. Megszokják az időnkénti cserét, és nem kötik össze a pisiléssel. A mosható pelenkáknál a szülők jobban odafigyelnek. Tudják, hogy a legjobb mielőbb kicserélni, mert annál könnyebb kimosni.

Hogyan kell egyáltalán mosni a többször használatos pelenkákat?

– Szokták tőlem azt is kérdezni, hogy akkor most mindent kézzel mosok. Nem, mert ezt elvégzi a mosógép. A mai mosógépek egyre korszerűbbek, és ez is a mosható pelenka javára válik. Nem is muszáj nagyon modernnek lennie, és akár negyven, hatvan vagy kilencven fokon is ki lehet mosni ezeket a pelenkákat. Miután eltávolítottuk a székletet, a pelenka mehet mosásra a mosógépbe, más holmikkal együtt. Nem tesz kárt a többi ruhában. Én ezt úgy csinálom, hogy előbb öblítést végzek, egyáltalán nem összetett folyamat.

Szükséges-e valamilyen különleges mosószert, öblítőt használni? 

– A babaholmikat eleve érdemes bőrbarát mosószerrel mosni, hogy minél kevésbé irritálják a baba bőrét. Ez persze függ attól is, hogy a gyerek bőre mennyire érzékeny. Szeged mellett működik egy algyői cég, családi vállalkozás, amely elkezdett környezetbarát mosószert gyártani. Ezt szoktuk ajánlani azoknak, akik hozzánk fordulnak tanácsért. Közel is van, és visszaváltják a flakonokat. Persze a pelusoknak is jobb, ha nem éri őket nagyon erős vegyszer, de az első szempont a baba.

Mennyire kell popsikrémet használni, ha a gyerekre mosipelust adunk?

Ez is babafüggő. A gyerekem esetében, amint átváltottunk a mosipelusra, a krémet szinte teljesen elhagytuk. Néha használjuk csak, ha esetleg megjelenik egy kis pirosság a bőrön, de nem állandó jelleggel, vastagon kenve, ahogyan az eldobósnál.

Hatszáz tag

Mikor alakult meg a Vajdasági mosimamik Facebook-csoportja? Mekkora iránta a vajdasági mamák érdeklődése?

– Csaknem két éve alakult meg. A különféle, ehhez kapcsolódó rendezvények, figyelemfelkeltő akciók, újságcikkek hozzásegítenek ahhoz, hogy emelkedjen a taglétszám. Ma már több mint hatszáz tagunk van. Azt vettem észre, hogy a szülők nem lépnek ki akkor sem, amikor megnő a gyerek, mert kialakult egy jó közösség, és odafigyelünk egymásra.

Merre szokott előadásokat tartani? Miért jók ezek a találkozások?

– Többször tartok Zentán, de jártam Adán is, és már voltam korábban is Szabadkán, pont itt, a Népkör Aranykapu játszóházában. Ebben a hónapban Péterrévén tartok előadást, azután márciusban megint Zentán. Az érdeklődés a mosipelusok iránt megnövekszik szép időben, mert télen nehezebben száradnak a ruhák. Igyekszem változatossá tenni az előadásokat, hogy ne mindig ugyanazt ismételjem. Az előadásomat szintekre bontom, mert vannak, akik teljesen laikusok és minderről először hallanak, továbbá vannak kezdők, akik már valahol olvastak róla, esetleg ki is próbálták, és a tapasztaltak, akik rendszeresen használják a mosipelust. Nagyon jók ezek a találkozások, mert sok mindent élőben megbeszélhetünk, a csoport pedig azért jó, mert ha valakinek azonnal van kérdése, arra gyorsan választ kaphat azoktól, akik már jártasabbak vagy már voltak hasonló helyzetben.