2024. április 24., szerda

A szigor nő, a koronavírus tombol

A koronavírus-fertőzések száma a világon vasárnap reggelre több mint 39,6 millió volt. A halálos áldozatok száma pedig már túllépte az 1,1 milliót. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A járvány gyors terjedése miatt Európában napról napra szigorítják a vírus terjedését mérséklő intézkedéseket.

Angela Merkel német kancellár szombati videóüzenetében azt mondta, hogy a járvány németországi megfékezéséhez mindenkinek kevesebb emberrel kell találkoznia, és amikor csak lehet, otthon kell maradnia. A német sajtó drámaiként jellemezte a kancellár üzenetét, amelyben rámutatott, hogy a fertőzöttek száma napról napra ugrásszerűen emelkedik, és a járvány gyorsabban terjed, mint tavasszal, az első hullám idején.

– A viszonylag nyugodt nyárnak vége, nehéz hónapok állnak előttünk, és a következő napokban és hetekben dől el, hogy milyen lesz a tél, és milyen karácsonyunk lesz. Mindezt mi döntjük el, a cselekedeteinkkel – mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a vírus ellenőrizetlen terjedésének megakadályozásáért. Ezért nemcsak a már hónapok óta begyakorolt fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és az őszi-téli időszakban gyakori szellőztetés – kell komolyan venni, hanem „még tovább kell menni”.

– Éppen ezért ma azt kérem önöktől, hogy találkozzanak sokkal kevesebb emberrel, otthon és a lakásukon kívül is, tekintsenek el a nem feltétlenül szükséges utazásoktól és ünnepségektől, és amikor csak lehet, maradjanak otthon – fordult a polgárokhoz Angela Merkel. – Tudom, ez keményen hangzik, és nehéz lemondást is jelenthet, de meg kell tenni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer, nyitva maradhassanak az iskolák és az óvodák, tovább működhessék a gazdaság, és megmaradjanak a munkahelyek – tette hozzá.

A szombati adatok szerint egy nap alatt 7830 fertőződést regisztráltak Németországban, ami a legnagyobb napi esetszám a koronavírus megjelenése óta.
Franciaország kilenc nagyvárosában mintegy 20 millió ember számára lépett életbe szombat este az éjszakai kijárási tilalom, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére rendelt el a kormány, miközben az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint több mint 32 ezerrel emelkedett 24 óra alatt a fertőzöttek száma, amire nem volt példa Franciaországban a járvány kezdete óta.

A nagyvárosokban legalább négy, de a kormány szándékai szerint várhatóan hat hétig este 9 óra és reggel 6 óra között alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a lakhelyét.

A megjelölt időszakban minden üzletnek és nyilvános helynek zárva kell tartania. Kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények mellett az olyan éttermek, amelyek vállalnak házhozszállítást. Ha olyan vonatra vagy repülőre van jegye valakinek, amely este 9 óra után érkezik vagy indul, akkor az érvényes jegyet kell az utcán járőröző rendőröknek igazoltatáskor felmutatni. A munkából hazatérők, illetve oda indulók is az utcán tartózkodhatnak az éjszakai órákban, és rászoruló ember ellátása vagy a kutyasétáltatás is kivételt jelent a kijárási tilalom alól.

A kijárási tilalom betartására mintegy 12 ezer rendőrt és csendőrt vezényelt a belügyminisztérium a nagyvárosok utcáira.

A francia kormány megítélése szerint az általános vagy regionális karantén elkerülésére az éjszakai kijárási tilalom bevezetése az egyetlen megoldás a járvány terjedésének megfékezésére. A cél a jelenleg legfertőzöttebbnek számító 20 és 30 éves korosztályban megállítani a vírus terjedését az esti szórakozás és bulizás megakadályozásával. Ebben a korosztályban ugyanis 100 ezer lakosra több mint 800 fertőzött jut, miközben a legmagasabb riasztási szintet 100 ezer lakosonként 250 fertőzöttnél kell rendelni.

Nagy-Britanniában karácsonyig napi egymillió koronavírus-szűrés, köztük percek alatt eredményt mutató gyorstesztek elvégzésére lesz kapacitás a jelenlegi mintegy 300 ezer helyett – írta a szombati The Times. Már e héttől lehetőség lesz például arra, hogy az iskolás gyerekeket hetente koronavírus-szűrésnek vessék alá olyan gyorstesztekkel, amelyek 15 percen belül, laboratóriumi kiértékelés nélkül, a helyszínen eredményt mutatnak.

Az egyre szigorúbb előírásokat példázza, hogy Londonban a szombattól elrendelt magas készenléti fokozat előírásai között szerepel, hogy a nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket zárt terekben, így egymás lakásaiban és vendéglátóhelyeken sem. Ez vonatkozik a nem együtt lakó családtagokra is, akik szombattól nem látogathatják a tőlük külön élő hozzátartozóikat otthonaikban.

A hatóságok fölhívták a figyelmet arra is, hogy a bensőséges kapcsolatot ápoló, de életvitelszerűen nem egy háztartásban élő párok az éjszakákat sem tölthetik együtt egymás lakásaiban.

Szabadtéren változatlanul legfeljebb hat, nem egy fedél alatt élő ember tartózkodhat egyszerre egymás társaságában, de a vendéglátóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk.

Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá. A nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, e hét végén kezdődne el néhány járásban próbateszteléssel. A tesztelés többségét két hét múlva tervezik elvégezni.
A több mint ötmillió lakost antigén-tesztnek vetik alá, a tesztből az állam mintegy 13 milliót rendelt. A tesztelés eredménye 15 perc elteltével már értékelhető. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják.