2024. március 29., péntek

Európa legfertőzöttebb országa Montenegró

Hétfőtől több településen is bezárják az iskolákat a szomszédos államban

Öt montenegrói városban hétfőtől bezárják az iskolákat, az óvodákat és a vendéglátóhelyeket, valamint éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, mert a koronavírus-fertőzöttek száma kritikus méreteket öltött - közölte a montenegrói közegészségügyi intézet vezetője a vasárnapi lapok beszámolója szerint.

Üres játszótér Podgoricában (Illusztráció: pixabay.com)

Üres játszótér Podgoricában (Illusztráció: pixabay.com)

Budván, Ulcinjban, Cetinjében, Kolašinban és Žabljakon a fertőzöttek aránya százezer lakosra nézve meghaladja a nyolcszázat, így szigorú korlátozásokat kell bevezetni - hangoztatta Boban Mugoša, aki hozzátette, hamarosan Podgoricában is kijárási tilalmat vezethetnek be, a fertőzöttek száma ugyanis fokozottan növekszik a fővárosban is.

Az európai statisztikai központok jelentése szerint Montenegróban 100 ezer főre jelenleg 2.385,15 megbetegedett jut - írja a Vijesti. Ezzel az aránnyal pillanatnyilag a kontinens legfertőzöttebb országának számít, megelőzve Örményországot és Spanyolországot. A kontinens államainak fertőzöttségét mutató lista első tíz helyén egyébként más ország nincs a régióból.

Az október 16-án közzétett adatok szerint a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek alapján Észak-Macedónia az európai rangsorolás 11. helyére került, Bosznia és Hercegovina a 14., Albánia a 27., Horvátország pedig a 28. helyen szerepel. Szlovénia következik, a 30. helyen viszont Szerbia van. Területeinken ugyanis pillanatnyilag 509,12 fertőzött jut 100 ezer lakosra.

Ami az utolsó hét nap megbetegedési arányát illeti Európában (szintén 100 ezer lakosra vonatkoztatva) a legrosszabb a helyzet Andorrában, majd Csehország, Belgium és Hollandia következik. Montenegró az elmúlt egy hét adatait összevető lista ötödik helyére került.

Mint ismeretes, a Nyugat-Balkánon (Horvátországot kivéve) szombatról vasárnapra 2740-nel nőtt az igazolt fertőzöttek és kilenccel a halálos áldozatok száma. Szerbiában 227-tel 35 946-ra, Koszovóban 148-cal 16 745-re, Észak-Macedóniában 594-gyel 23 226-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 716-tal 33 547-re emelkedett. Montenegróban 146 új fertőzöttet regisztráltak, de a németországi laboratóriumokból kapott, korábban elküldött leletekből származó eredményekkel együtt végül további 909-cel 15 427-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.