2024. április 20., szombat

Maszkok a rendkívüli állapot helyett

Predrag Kon epidemiológus szerint, a védőmaszkok viselése jelenleg helyettesíti a rendkívüli állapotot és a kijárási tilalmat. A maszkok használatából adódó kellemetlenségek pedig ezerszer kisebbek, mint a betegség okozta problémák – nyilatkozta az RTS-nek.

Elmondta továbbá azt is, hogy nyilvánvaló, hogy a járványhelyzet súlyosbodni fog. Ez a súlyosbodás különösen Belgrádban látható, ahol folyamatosan növekszik az aktív esetek száma. Rámutatott, hogy a régió legtöbb országában nem volt a vírusnak második hulláma, Szerbiában pedig sikerült az óvintézkedéseknek köszönhetően alacsonyan tartani a betegek számát. Elmondta továbbá, hogy véleménye szerint országunk jelenleg a harmadik hullám elején van.

Kifejtette továbbá, hogy egyelőre nincs ok az iskolákat bezárni. A tanintézményekben jelenleg megvan a megfelelő rendszer, aminek köszönhetően felügyelni tudják a járványhelyzet alakulását.

A válságstáb egyértelműen a maszkviselés mellett van, és azt javasolják, hogy amikor csak lehetséges viseljék a polgárok. Véleménye szerint az, hogy a harmadik hullámban hányan betegednek majd meg, nagyban függ attól, hogy a lakosság mennyire tartja be az előírt intézkedéseket.