2024. április 24., szerda

Magasabb árat remélnek

Az orosz piacon továbbra sincs kereslet az alma iránt – A termést érdemes hűtőházakban tárolni

Szabadka és környéke ismert gyümölcstermesztő vidék. Különösen az almatermesztés foglal el kitüntetett szerepet az észak-bácskai város mezőgazdaságában. Ennek a gyümölcsnek nagy kereslete van az orosz piacon. Azonban idén a helyzet megváltozott. Oroszországban több gyümölcsös is termelőnek állt, és almával látja el az orosz piacot. Így a Szabadka környéki almának egyelőre kicsi a kereslete, az ára pedig alacsonyabb a vártnál. A termelők nem tehetnek mást, mint hűtőházakban tárolják a termést, és reménykednek benne, hogy a piaci feltételek kedvezőbbre fordulnak. Az idei almatermésről és a termelők kilátásairól a Szabadka környéki hűtőházak igazgatóival beszélgettünk.

A termelők bíznak abban, hogy az alma ára decemberben emelkedni fog (Fotó: Gergely Árpád)

A termelők bíznak abban, hogy az alma ára decemberben emelkedni fog (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadka környéki kevés modern hűtőházak egyike a Z. Z. Cooperativa Golden Fruct, amely Hajdújáráson található. A tizenkét éve alapított hűtőház szövetkezeti alapon működik, vagyis a termelők összefogásából épült meg. A legújabb olasz technológiával működik. A gyümölcsöket ULO hűtéstechnológiával tárolják, amely lehetővé teszi, hogy a most leszedett alma májusban is ugyanolyan állapotban legyen, mint amikor leszedték a fáról. Ábrahám Sándor, a Golden Fruct hűtőház igazgatója, aki maga is őstermelő, az idei almatermésről a következőket nyilatkozta lapunk számára:

– Az idei termés jóval elmarad a tavalyi terméshez viszonyítva. Az elmúlt évben nagyon sok környékbeli termelőnek rekordtermése volt. Ebből kifolyólag idén sokkal kevesebb virága volt a fáknak. Ezt még a fagy is megfelezte. Így környékünkön a termés 50 százalékos, sőt inkább 50 százalék alatt maradt, kivéve azokon a területeken, ahol nem érte fagykár a fákat. Ez Bácsszőlős és Nosza. Hozzá kell még tenni, hogy az intenzív gyümölcsösökben ugyanaz a terménymennyiség ismétlődik meg, mint az előző években, úgyhogy ezen gyümölcsösök termelői meg vannak elégedve az idei terméssel – foglalta össze az igazgató.

Ábrahám Sándor, a Golden Fruct hűtőház igazgatója

Ábrahám Sándor, a Golden Fruct hűtőház igazgatója

A hűtőházba még mindig érkezik a termelőktől a raktározni való alma, de már kevés szabad hely maradt a kamrákban.

– Jelenleg a hűtőház kapacitása 70 százaléknál tart. Ez azt jelenti, hogy a termelők, amit a hűtőházba gondoltak behozni, annak ennyi százalékát hozták be. Ez köszönhető annak, hogy a szeptemberi hónap időjárása rendkívül jó volt az almaszüret számára. Igaz, hogy a termelők panaszkodtak a nagy melegre, de nem volt eső, így folyamatos volt a munka – mondta Ábrahám Sándor.

Az igazgatóval idén egyszer már beszélgettünk, augusztus végén, az almaszüret kezdetén, amikor a Gala almafajtát szedték a gyümölcsösökben. Az igazgató akkor azt nyilatkozta, hogy az orosz piac a Galát nem vásárolta fel. Hozzátette, hogy tudomásuk van arról, hogy Oroszországban több gyümölcsös is termelőnek állt, és almával látják el az orosz piacot. Az orosz termelőknek azonban nincsenek hűtőházaik, ezért az almájukat nem tudják hosszabb távra eltárolni. Így Ábrahám Sándor akkor abban bízott, hogy szeptemberben a helyzet változik, és emelkedni fog az alma ára. A helyzet csak csekély mértékben változott.

Bite Tünde, a Prima hűtőház igazgatója

Bite Tünde, a Prima hűtőház igazgatója

– Az ipari alma felvásárlási ára elmarad a várthoz képest. A hűtőház idén nem vásárolta a hulló almát, azért, mert a környékbeli kifőzdék szinte teljes egészében felvásárolták a pálinkának való almát. Az orosz kiszállítás jelenleg még mindig stagnál, habár a kilátások kecsegtetők. Úgy néz ki, hogy a napokban már megindul az előkészítés. Valószínűleg két teherautónyi árut el tudunk küldeni Oroszországba. Az árat nem mondhatnám jónak, de jobb, mint a tavalyi kezdő ár. Ezért bizakodók vagyunk, hogy idővel az ár kialakul. Azt tudom mondani, hogy aki csak teheti, az árut tárolja be, otthoni vagy más hűtőházakban. A termelők pedig vegyenek ki egy kis pihenőt, menjenek szabadságra, és várják meg míg kialakul az alma ára. Reményeink szerint az ár december folyamán már magasabb lesz – magyarázta Ábrahám Sándor.

Az idei almatermés jóval elmarad a tavalyitól

Az idei almatermés jóval elmarad a tavalyitól

Szabadka környéki másik modern hűtőház a királyhalmi Prima, amely 1997 óta működik, mint mezőgazdasági szövetkezet. Ez a létesítmény is a legújabb olasz technológiával működik. Bite Tünde, a Prima igazgatója az idei terméssel kapcsolatban a következőket nyilatkozta lapunknak:

– A hűtőház kapacitása 150 vagon. Jelenleg folyamatban van a betárazás. A hűtőház kapacitása teljesen be fog telni.  Ahhoz képest, hogy idén volt fagy, jég is esett, mégis vannak termelők, akinek szépen termett az alma. Persze kevesebb, mint az elmúlt évben, de van alma. Tegyük hozzá, hogy a fagy és a jégeső nem minden területet érintett, és azoknak a termelőknek, akik rendelkeznek jéghálóval, jó termésük volt – foglalta össze Bite Tünde.

Gyűlik az alma a hűtőházban

Gyűlik az alma a hűtőházban

Az igazgató az idei kilátásokat azonban már igen borúlátóan ismertette:

– Magasabb árra számítottunk. A kilátások jelenleg nem jók. A termelők egyelőre betárolnak. Azt várjuk, hogy jobb lesz a helyzet. Magyarországról van érdeklődés a konzumalma iránt, de nehezen indul be a szállítás. Az oroszok ellátták magukat almával a saját ültetvényeikről. Emellett a rubel és a dollár között jelentős árfolyamkülönbség is van. Minden rossz körülmény összejött. Nem erre számítottunk. Az elején az ár szépen megindult, de aztán az oroszok azt mondták, hogy nem kell a zöld alma, amit korábban ilyenkor mindig elvittek. Most abban reménykedünk, hogy november, december tájékán változik a helyzet. Egyelőre küszködünk – mondta Bite Tünde.

Az idei termést a fagykárok és a jégeső is ritkította

Az idei termést a fagykárok és a jégeső is ritkította