2024. április 25., csütörtök

Mit tudsz az emberkereskedelemről?

Előadásokat, felméréseket szerveznek a Széchenyi István Általános Iskolában

Az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja alkalmából Szabadka város emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó helyi csapata pénteken ismertette a Széchenyi István Általános Iskolában végzett Mit tudsz az emberkereskedelemről? elnevezésű felmérés eredményeit a városháza kék termében.

A kutatási adatok ismertetése előtt a helyi csapat munkájáról Ilija Đukanović koordinátor, a városi tanács egészségügyi és szociális kérdésekkel megbízott tagja számolt be a sajtó képviselőinek.

Vesna Weiss, Ilija Đukanović és Branislav Rankov (Fotó: Gergely Árpád)

Vesna Weiss, Ilija Đukanović és Branislav Rankov (Fotó: Gergely Árpád)

– Csapatunk két akciót szervez: ma ismertetjük az eredményeket, a jövőben pedig egy másik kutatást végzünk majd ugyanabban az iskolában. Mindkét kérdőívezés a Veszélytől a biztonságig elnevezésű projektum részeként valósul meg, melynek támogatója a belgrádi Atina egyesület. Október 20-án a Vöröskereszt szabadkai szervezetének székházában tartunk online konferenciát, melybe egy államügyész is bekapcsolódik. Helyi csapatunk nagy támogatásban részesül, hisz Szabadka határ közeli város, emellett befogadóközpontja is van, a járványhelyzet miatt azonban kissé lelassult a tevékenységünk. Programunk célcsoportja leginkább a gyerekek és szüleik voltak az elmúlt időszakban – részletezte Ilija Đukanović.

A Széchenyi István Általános Iskolában mintegy 300 diák vett részt a felmérésben, a kérdőívben az emberkereskedelemmel kapcsolatos kifejezésekről és a lehetséges veszélyekről kérdezték őket. Vesna Weiss iskolaigazgató a médiának elmondta, a vezetőségnek érdeke, hogy ezzel a problémával foglalkozzon, hisz egy határhoz közeli, népes iskoláról van szó.

– Minden évben azon munkálkodunk, hogy ismertessük a diákokkal, milyen veszélyekkel szembesülhetnek. Iskolánk külön programot készített erre, s nemcsak a gyerekekkel, hanem a szüleikkel és a tanárokkal is foglalkozunk a téma kapcsán. A diákok mindennap kérdőíveket töltenek ki, előadásokon vesznek részt, melyeket többek között a Vöröskereszt szervez – mondta Vesna Weiss.

Szerbiában évente körülbelül 30, emberkereskedelemmel kapcsolatos eset kerül a bíróságok elé, a legtöbbször prostitúcióra való kényszerítésről van szó. Branislav Rankov szabadkai ügyészhelyettes elmondta, hogy az elmúlt másfél évben három eset történt Szabadkán.