2024. április 25., csütörtök

Rovásírás és fafaragás a Than Emlékházban

Az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezésében az idén is, már tradicionális jelleggel, megrendezésre került a faragással egybekötött műhelymunka, amely a Rovásírás címet viselte. A rendezvényt a Than Emlékházban tartották meg szerdán, október 14-én. Az idén, tekintettel a járványügyi helyzetre, csupán az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola hetedikes tanulóit tudták vendégül látni a rendezvényen.

Fülöp Attila a rovásírás eredetéről, a faragás fortélyairól tartott előadásán a tanulók megismerkedhettek az őshonos magyar írásunkkal. A rovásírás ősi idők óta használt írássá alakult jelképrendszer, melyet a műhelymunkába bevont gyerekek megpróbáltak fába vájni, fafaragó szakemberünk segítségével. A projektünk támogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság – mondta Horti Andrea, a Than Emlékház munkatársnője.

A munka során kopácsolástól zengett az óbecsei Than Emlékház. Kalapácsokat, vagy fafaragó nyelven bunkókat, szorítókat és vésőket forgattak ügyesen a diákok. Csakhamar a puhafának számító hársfában előbukkant egy-egy rovásírással kiírt név is. Egyesek szórakozásból, mások komoly fafaragó szándékkal, tapasztalattal érkeztek a tanfolyamra. A szervezők remélik, hogy az elkövetkező időszakban enyhülni fognak a korlátozások és a következő műhelymunkákat több résztvevő diákkal tudják majd véghez vinni.