2024. április 19., péntek

Szennyvíztisztító – külföldi támogatásból?

A Környezetvédelmi Minisztérium segít pénzt találni a nagybecskereki projektre

Nagybecskerek bekerült azon szerbiai városoknak a csoportjába, amelyek számára a Környezetvédelmi Minisztérium megpróbál pénzügyi támogatást találni a szennyvíztisztító-berendezés megépítésére és a csatornahálózat kibővítésére. A minisztérium közleménye szerint nemzetközi támogatásról van szó.
Az illetékes minisztériumnak két év alatt ilyen módon 29 tervdokumentációt sikerült elkészítenie, míg 11 esetben a kommunális szennyvíztisztító épült meg. Ezeket a beruházásokat az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának 500 millió eurós támogatásából sikerült megvalósítani. Tíz hasonló projektum megvalósítása pedig folyamatban van.

A Béga mindent elvisz (Kecskés István felvétele)

A Béga mindent elvisz (Kecskés István felvétele)

Jelenleg a város összes szennyvize az Aleksandrovói-csatornába, onnan pedig a Béga folyóba kerül. Ez a nyári hónapokban nagy gondot okoz. A víz elszíneződik, a Tisza magas vízállásakor pedig, amikor a Béga folyása leáll, hetekig kellemetlen szagok terjengnek a városban.

Elkezdték a Béga folyó újjáélesztését, de a szennyvíztisztító létrehozása nélkül nem fognak sokra menni.

Becslések szerint mintegy 27 millió eurós beruházásról van szó. Ekkora összeget az önkormányzat képtelen biztosítani. Ezért 2017 óta számítanak a szerbiai kormány és a leendő partner (beruházó) támogatására. Három évvel ezelőtt svéd vállalatok képviselőivel tárgyaltak, ennek azonban nem lett eredménye.
Nagybecskerek 11 hektárnyi földterületet biztosított a leendő létesítmény szükségleteire a város délkeleti részén, az ipari övezet, a Béga folyó és a belgrádi úton levő benzintöltő-állomás közelében.