2024. március 29., péntek

Költségvetési változások

A magyarkanizsai községi képviselő-testület újabb ülése

Harmadszor ült össze az új felállású képviselő-testület, az ülésen csütörtökön harminchat napirendi pont került megtárgyalásra. Megvitatásra azonban egyik pont esetében sem volt szükség, ugyanis az összes kérdést, felvetést, rendeletjavaslatot és határozatot el is fogadták, csupán egy-egy alkalommal volt tartózkodó szavazat. A Vajdasági Magyar Szövetség magyarkanizsai frakcióvezetője, Pletikoszity Tibor az esemény után összefoglaló nyilatkozatot adott, ugyanis a testületben túlnyomórészt ezen párt képviselői foglalnak helyet. Elmondta, hogy a napirendi pontok tekintetében kiemelhető az a rendeletjavaslat, melyet a 2020. évi magyarkanizsai községi költségvetésről szóló rendelet módosítása és kiegészítése kapcsán tárgyaltak, és amelyet egyöntetűen el is fogadtak.

Gyorsan és zökkenőmentesen tárgyaltak (Puskás Károly felvétele)

Gyorsan és zökkenőmentesen tárgyaltak (Puskás Károly felvétele)

– A könnyűszerkezetes garázsok elhelyezéséről döntöttünk, a garázsok ideiglenes felállításának céljából, a nem beépített építési telek használatba adásáról, majd a reklámfelületek elhelyezésének módjáról és díjszabásáról is beszéltünk. Ki kellett térnünk a költségvetési terv módosítására is, erre több okból volt szükség. A bevételi és a kiadási oldalon is voltak változások. A bevételi oldalon a kőolajjáradék csökkenése okozott változást, mert a kőolaj világpiaci ára is csökkent az előző évekhez viszonyítva. Voltak be nem tervezett költségek is, melyeknek viszont pozitív hozadékuk van. Ilyen a Kispiac–Nosza vízhálózat kiépítése. Sajnos a hotel fenntartására több kiadásunk volt. Örvendetes hír, hogy a község a mezőgazdaságra szánt kiadásokat az idei évben is betartotta és megvalósította, és a továbbiakban is támogatja a a mezőgazdászait. Kiemelendő még a Hulladéktároló Magyarkanizsa községtől kért hozzájárulása, mely 27-ről 16 millióra csökkent. A tanintézmények vírusvédelemre szánt kiadásai költségvetési növekedéssel jártak. Három IPA-projekt valósult meg, melynek költségeit is fedezni tudjuk. Az év végére várható megvalósulás 850 millió dinár – emelte ki a frakcióvezető.

Az ülésen elfogadták az Alapfokú Zeneiskola, továbbá a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény munkaterveit is, de a községi tanácsokban is történtek tagcserék. Mindezekre a területekre szinte kivétel nélkül minden testületi tag az igen gomb megnyomásával jelzett. Szó esett továbbá az oromi turisztikai-, sport- és rekreációs központ részletes rendezési tervének meghozataláról, mely a helyi lóversenypálya-medence-szélmalom környékét érinti. Ugyanakkor több, nem használt ingatlant is hamarosan áruba bocsátanak Oromhegyesen, Magyarkanizsán, Martonoson, Horgoson, mindjegyik ingatlanra az érdekeltek írásbeli ajánlatokkal jelentkezhetnek.