2024. április 25., csütörtök

Dudás Kálmán új köntösben

Hamarosan sor kerül Bácsfeketehegyen és az éterben a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozóra

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a közelmúltban írta ki felhívását a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozóra. Talán már fölösleges is megemlíteni, hogy a találkozó kicsit másképpen fog megvalósulni, mint a korábbi években, a járványhelyzet miatt. Hajvert Ákos, a VMVE elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az egyesület minden tavaszi és nyári rendezvénye tolódott.

Idén a helyszínen csak szűk körű közönség láthatja a találkozót (Lakatos János archív felvétele)

Idén a helyszínen csak szűk körű közönség láthatja a találkozót (Lakatos János archív felvétele)

– Alapvetően március 15-étől szeptember elsejéig semmilyen rendezvényt sem tudott megszervezni a VMVE. Több rendezvényünk és projektumunk futott volna ebben az időszakban, így minden kitolódott szeptember elseje utánra. Többek között a Szép szó tábor is, amit augusztusban kellett volna megtartani. Ugyanakkor a Nyelv ma néktek végső menedéktek elnevezésű műhelymunka, amelyet a szórványban kellett volna megtartani gyerekek számára, az is őszre tolódott. Természetesen a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó kapcsán is változások lesznek, mert a Szép szó tábort nem tudtuk augusztusban megszervezni, ezért muszáj volt új utakon gondolkodnunk – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy olyan megoldásokat kerestek, amelyek elfogadhatóak a gyerekek számára is, és megfelelnek az aktuális járványügyi előírásoknak is. Azt is figyelembe kellett venni, hogy közben az iskolai oktatás is megkezdődött.

– Az idei évben azon gondolkodtunk, hogy egy új térbe emeljük a találkozót. Már a Szép szó tábor találkozásai során készülünk a vers- és prózamondó versenyekre, ugyanakkor a tábor utolsó hétvégéje a Dudás Kálmán-találkozó elődöntője lesz. Addigra már elkészítik az egyik szöveget a fiatalok, és ezt el fogják mondani, természetesen a járványügyi előírások betartása mellett. Közben az előadásokat kamerával rögzítjük és a felvételeket elküldjük az Elor Emina, Krizsán Szilvia, Kovács Frigyes összetételű zsűrinek. Ők ezek alapján fogják eldönteni, hogy ki juthat be a döntőbe – számolt be Hajvert Ákos, majd arról is szólt, hogy az elődöntő november 6-án lesz, a döntő pedig november 20-án. A döntőre ugyancsak Bácsfeketehegyen fog sor kerülni, de szélesebb közönséghez a televízión keresztül fog eljutni a műsor.

– A Pannon RTV szakemberei fogják felvenni a döntőt, ami gyakorlatilag az ő tévécsatornájukon keresztül lesz megszervezve. Szeretnénk, hogy a felvétel egységes legyen, és kínálja mindazokat a tartalmakat, amiket egy rendes találkozó is kínál. Az esemény szól a komolyzenéről, a képzőművészetről, szervezünk író-olvasó találkozót és színházi előadást. Ebbe a műsorba megpróbáljuk ezeket a tartalmakat is beemelni, és így próbálunk egy Dudás Kálmán-atmoszférát nyújtani a televízió képernyőin keresztül – fogalmazott az elnök, majd hozzáfűzte, hogy élőben csak egy szűk közönség láthatja a találkozót, de a televízión keresztül sokan lekövethetik. Ebben a helyzetben legmegfelelőbb mód arra, hogy a találkozó üzenete eljusson minél több emberhez, hangsúlyozta Hajvert Ákos.

Az idei évben a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a tartományi kulturális titkárság, a tartományi oktatási titkárság, Kishegyes község önkormányzata és a Magyar Nemzeti Tanács.